Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Co je to kolizní opatrovník dětí? Konkrétně se koná dědické řízení po mém zemřelém otci. Před jeho smrtí jsem měla s ním i s mamkou nevyřešený spor, respektive jsem jim nevyhověla s jednou věcí, kterou jsem se jim ale snažila vysvětlit a vyřešit jinak - zbytečně, okamžitě jsem byla černou ovcí rodiny, okamžitě mně odstřihly s tím, že jsem hyena a podobně.

Dům přepsali na oba bratry. Podotýkám, že do té doby jsme měli normální vztahy, jak s rodiči tak s bratry, až na to, že oni byli vždy na prvním místě a to už od dětství. Nechci se rozepisovat, je tam hodně křivd, ale snažím se to ustát. Léčím se na psychiatrii, podle lékařky se to táhne už od dětství. Rodiče postupně zemřeli, nejdřív mamka, rok po ní taťka - v listopadu 2022. Na pohřeb jsme jim nesměla ani jednomu. Bratři se mi také neozvali, prý jsem se měla starat a věděla bych, nebyla jsme ale ve stavu něco řešit. Snažila jsme se, napsala jsem velmi dlouhý dopis v pozitivním duchu, ale odpověď žádná. Navíc jsem vzhledem ke svému psychickému stavu neměla sílu, jen jsem si musela nechat navýšit léky, abych to vůbec zvládla. Dědické řízení za mamku proběhlo - s tím, že po ní prý žádný majetek nezbyl /jel tam manžel, já bych to opravdu nezvládla), i když vím, že je to nesmysl. Vím co všechno měli, obrovský dům, bazén, zahradu, spoustu osobních věcí jako elektrokolo, moped, drahé domácí zařízení. Ale respektovala jsem to, hlavně jsme byla ráda, že už je to za mnou. Teď mi přišel dopis, kterému moc nerozumím, od notáře, že mně žádá o adresy kolizních opatrovníků obou dětí (15 let) v řízení pozůstalosti, a že kolizní opatrovník nesmí být účastníkem dědického řízení. O mně ani slovo, nevím zda mně otec vydědil, ani jak se to mám dovědět. Vím, že tam bylo hodně peněz a bylo mi vzkázané, že já z nich neuvidím nic, že to rozdělí mezi bratry a vnuky. Kdo je tedy ten kolizní opatrovník, vlastně v tomto případě 2 a kde je mám vzít? Také by mně zajímalo, zda opravdu nemám nárok na žádný podíl z dědictví (když pominu ten dům, který darovaly jen bratrům - přepsali je na ještě za jejich života). Píšu to sem, protože jsme v tíživé finanční situaci, na právníka nemám peníze. Také mám docela čerstvé nové zaměstnání a nemůžu si dovolit teď nikam jezdit, navíc je to skoro 200 km, tedy na celý den. Budu moc ráda za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud máte nezletilé děti, je možné, že Vás otec vydědil a Váš podíl budou dědit Vaše děti nebo rovnou Vašim dětem něco odkázal. Pokud byste ale byla vyděděna, musí Vás notář také pozvat na dědické řízení a seznámit Vás s touto skutečností, abyste se mohla případně proti vydědění bránit. Kolizní opatrovník bude osoba, která bude nezletilé děti zastupovat v dědickém řízení a nesmí to být zároveň dědic. Vy máte právo kolizního opatrovníka zvolit, jinak jej ustanoví notář autoritativně. Tedy měla byste písemně notáři sdělit, kdo by Vaše děti v dědickém řízení zastupoval. Může to být někdo z rodiny, komu věříte, kamarádka, apod.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.