Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (2 hlasů)

Můj dotaz se týká dědického řízení. Den před úmrtím mého otce převedla jeho manželka (zároveň disponentka účtu) z jeho osobního účtu částku 1.000.000 Kč na svůj bankovní účet, zatímco můj otec byl u nás doma již neschopný řádné komunikace (vlastním potvrzení z nemocnice ohledně jeho zdravotního stavu).

Bude tato částka automaticky zahrnuta v dědickém řízení jako součást SJM, a tudíž polovina této částky rozdělena mezi všechny dědice stejným dílem? Pokud ne, je v tomto případě možnost podat žalobu za obohacení se na dědici? Děkuji za odpověď a přeji hezký zbytek dne Eva.

 

ODPOVĚĎ:
V prvé řadě bude potřeba vypořádat SJM a následně dědictví.
Během vypořádání SJM soud rozhodne o majetku v SJM, kam patří i finance na běžných účtech, a určí, které prostředky a majetek náleží zemřelému manželi. Tento majetek jde dále do dědického řízení a pozůstalost se vypořádá.
Během vypořádávání SJM nemá velkého smyslu nikterak brojit proti proběhlé transakci. To však neplatí v řízení dědickém.
Pokud byl Váš otec omezen ve svéprávnosti ohledně takových transakcí a neexistuje účelu ani důvodu, proč by měl takto převádět finanční prostředky (v rámci SJM), můžete podat žaloba na neplatnost právního jednání. Bývá však zvykem, že v případě omezené svéprávnosti se opatrovníkem omezeného ve svéprávnosti stává jeho manžel. Tam by byl prostor omezený.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.