Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Rodiče žijí v dvougeneračním domě, ve kterém si zrekonstruovali byt 2+1 v přízemí. Nabídli mi, že mohu s rodinou bydlet v prvním patře a podkroví, které je nutné postupně zrekonstruovat. Časem by jsme měli dostat dům napůl se sestrou, která zde nebydlí a měla by dostat přízemí po rodičích.

Naše část domu by byla ale mnohem větší, než sestry s tím aktuálně sestra souhlasí (už má chalupu od rodičů). Máme ale obavu, aby si to v budoucnu nerozmyslela a nechtěla potom ještě část námi zrekonstruovaného hořejšku. Případně, kdyby svoji část prodala někomu jinému, tak aby on nechtěl nějaký prostor u nás. Prosím o radu, jak by to bylo možné do budoucna právně ošetřit. Ještě je nutné v přízemí mít přístup do technické místnosti, kde se nachází kotel pro celý dům. Děkuji Bernadeta.

 

ODPOVĚĎ:
Nejlepší řešení by bylo rozdělit nemovitost na samostatné jednotky, případně již nyní vyřešit darovací smlouvou, kdy by Vám a sestře rodiče dům darovali a Vám darovali např. větší podíl odpovídající velikosti Vašeho bytu i případným investicím. Nebo lze sepsat tzv. dědickou dohodu, kdy se sejdete s rodiči u notáře a sepíšete, jak se bude nemovitost řešit či dělit po jejich úmrtí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.