Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2019 jsme postavili dům, na který je hypoteční úvěr. Ten je vedený na mé jméno a manželka je jako spoludlužník. Vzhledem k tomu, že dům se stavěl na pozemku, který manželka dostala darem před manželstvím, je ona psána v katastru nemovitostí jako jediný vlastník, ale patrně by měl spadat do společného jmění manželů SJM protože je prokazatelné, že se postavil za doby manželství.

Manželka má 3 syny s předchozího manželství a je výrazně starší jako já a nechceme, aby v případě jejího úmrtí její část nemovitosti šla do dědictví, na které mají děti ze zákona nárok. Otázkou je jak tohle udělat, protože darovat přímo nemovitost mi nemůže. Pak je tu zúžení společného vlastnictví. Manželka má, ale pochopitelně strach i z toho, že pokud bude nemovitost psána pouze na mě, že v případě rozchodu, rozvodu jí nezbude nic. Lze součástí smlouvy o zúžení společného jmění manželů uvést nějaké věcné břemeno popřípadě částku, kterou budu muset manželce vyplatit v případě rozchodu, aby byla právně chráněna? Děkuji za zodpovězení dotazu.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud byl dům postaven na pozemku manželky a za účinnosti nového občanského zákoníku, což byl, neboť se jedná o dobu po roce 2014, pak dům do SJM nespadá. Manželka Vám tedy klidně může dům nebo podíl na něm darovat, neboť dům není součástí SJM. Pokud by dům darovala celý, může si v něm zřídit věcné břemeno doživotního užívání nebo si může např. ponechat polovinu domu a druhou polovinu Vám darovat. Smlouvu o tom, že byste manželku v případě rozchodu vyplatil, samozřejmě uzavřít můžete, zde bych doporučila sepsat u notáře notářským zápisem listinu o vypořádání pro případ rozvodu, která by nabyla účinnosti až okamžikem rozvodu. Tedy již nyní byste si nároky pro případ rozvodu vypořádali.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.