Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.33 (3 hlasů)

Ráda bych se zeptala na situaci, kdy došlo dědickým řízením k dohodě všech účastníků řízení, kdy jeden z účastníků je povinen druhému vyplatit do dvou měsíců od nabytí právní moci (tj. NPM), podíl plynoucí z pozůstalosti. Co by nastalo, pokud by se účastník, který je povinen určenou částku druhému účastníku řízení, rozhodl nevyplatit.

Zda by v takovéto situaci nejprve došlo k zaslání upomínky k uhrazení zastupujícím advokátem druhého z účastníků, či zda by tato situace připadla ihned k řešení příslušnému soudu či exekutorské kanceláři. Mockrát děkuji za odpověď a přeji hezký den. Gábina.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud je ona dohoda zakotvena v usnesení o dědictví, tedy přímo v usnesení o dědictví je uvedeno, že má jedna osoba vyplatit druhou, tak je toto usnesení exekučním titulem. Pokud by tedy uhrazeno nebylo, je třeba zaslat předexekuční výzvu a při neuhrazení rovnou podat návrh na exekuci.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.