Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Teď řeším problém v souvislosti s mým chronickým onemocněním a koronavirem. Mám dvě půjčky od ČSOB, které vzorně splácím. Na obou mám sice pojištění pro případ smrti, zase od ČSOB, ale konzultovala jsem s kamarádem likvidátorem jiné pojišťovny a ten mě upozornil na to, že pokud bych zemřela na koronavirus v důsledku svých chronických zánětů dutin a průdušek, pojišťovna by stoprocentně odmítla plnit, a tak by obě půjčky přešly na dědice!

Nic jiného nemám, všechen majetek jsem už kdysi dávno (10 let zpět - 2010) rozdělila mezi obě dcery. Doporučila jsem jim v každém případě odmítnout dědictví. Mají ale každá dvě malé děti a dočetla jsem se, že automaticky přede dědictví tedy na vnuky. Jakým způsobem je možné, aby rodiče odmítli za své děti dědictví? Jak se to dělá? Abych je mohla včas poučit o postupu. Moc děkuji za radu! Dobroslava.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud odmítá dědic dědictví, odmítá za sebe a je pravdou, že možnost vyjádřit se přechází na potomky. To se dělá relativně jednoduše tím způsobem, že zákonný zástupce nezletilého dítěte za dítě dědictví také odmítne a tento úkon se předloží opatrovnickému soudu ke schválení. Pokud by dítě mělo převzít jen závazky, pak soud vždy odmítnutí schválí. Je to tedy formalita, nic právně složitého ani nákladného.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.