Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych se zeptat na vypořádání SJM v rámci dědického řízení. V SJM je nemovitost, hypotéka na nákup nemovitosti a další dluhy zůstavitele. Dohodou dědiců a pozůstalého manžela došlo k vypořádání SJM, kde majetek byl rozdělen rovným dílem, tudíž do aktiv pozůstalosti vstoupila polovina majetku.

Pasiva vstoupila do pozůstalosti celá, nebyla dělena v rámci vypořádání SJM, s poznámkou, že manžel i dědici odpovídají za dluhy, které jsou předmětem SJM společně a nerozdílně. Je tento postup v pořádku? Jaksi logicky bych očekávala, že i dluhy vstoupí do pasiv pozůstalosti pouze z poloviny, stejně jako aktiva. Na pozůstalého manžela by měla připadnout polovina dluhů a pouze druhá polovina by měla vstoupit do pasiv pozůstalosti. Nebo je to podle zákona jinak? Děkuji předem za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Ano, je to samozřejmě zvláštní postup a zákonu neodpovídá. Dluhy, které byly pořízeny v době manželství, by měly z poloviny přejít na pozůstalou manželku a druhou polovinou by měly být předmětem dědictví. Ovšem dluhy, které měl pouze zůstavitel, např. již před manželstvím, by do pozůstalosti šly celé, protože nejsou součástí SJM. Doporučuji pro jistotu navštívit advokáta a domluvit se s ním např. na nahlédnutí do spisu a zjištění správné právní stránky, bez shlédnutí dědického spisu není možné se ke konkrétnímu případu zodpovědně vyjádřit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.