Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Lze započítat bratrovi v dědickém řízení, že dostal darovací smlouvou před 11 lety dům od táty /táta byl výlučným vlastníkem, tedy dům zapsán do katastru před svatbou r. 1970, i když už s maminkou žil - ona ho pomáhala dostavět a celý manželský život vkládali peníze na společný účet/.

Nyní se má dělit dědictví po mamince - pole /zdědila maminka po svojích rodičích/ a peníze na účtech /sporožirový účet a vkladní knížka vedená pouze na tátovo jméno - nevím zda budeme muset prokazovat SJM/. Bylo ústní dohodou domluveno, že pole mají napůl dostat dvě dcery. Bratr si klade nesmyslné podmínky, za kterých by sestrám pole přenechal, když už dostal dům, ve kterém s tátou žije /táta -věcné břemeno/. Potřebuji prosím poradit, když tedy syn od maminky /zůstavitelky/ nic neobdržel, ale od táty ano, zda se mu dědictví může krátit. Protože jestli ne, tak k domu od táty dostane ještě pole a peníze. Závěť není, vydědění není, rodiče a tři vlastní děti. Předem děkuji, Ladislava.

 

ODPOVĚĎ:
V daném případě je bohužel rozhodné, zda bratr majetek dostal od zůstavitele. V dědickém řízení po mamince je zůstavitelkou maminka, takže dar od otce se v dědictví po ní bohužel nezapočítává.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.