Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Skončilo dědické řízení se třemi dědici (manželka zůstavitele a dvě dcery). Zůstavitel napsal závěť, ve které svůj byt v hodnotě 3.700.000 Kč odkázal mladší dceři Lence. Ostatní majetek se rozdělil dle dohody dědiců v tomto poměru (bráno dle notářského poplatku) manželka 2,24%, starší dcera Lucie 0,85%, mladší dcera Lenka 96,91% veškerého majetku.

Všichni dědicové uplatnily výhradu soupisu z důvodu dluhů zůstavitele. Dotaz: V jakém poměru by se měly rozdělit dluhy? Mladší dcera Lenka nesouhlasí s rozdělením podle dědického podílu, ačkoliv zdědila byt a nějakou hotovost v hodnotě 3,7 mil Kć chce dluhy rozdělit buď na 1/3, nebo tak, že pozůstalá manželka z titulu SJM zaplatí půlku všech dlůhů (má je napsané v usnesení o dědictví) a zbytek opět na 1/3, ale s tím nesouhlasí starší dcera, která zdědila majetek v přibližné hodnotě 33.000 Kč (z toho je 10.000 Kč - cena zděděného auta), tak proč by na zaplacení dluhů po otci měl padnout veškěrý její zděděný majetek. Můžete nám poradit jak dluhy rozdělit? Předem děkuji Jonáš - manžel starší dcery.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud byste se nedohodli, soud (prostřednictvím notáře) by rozhodoval tak, že by veškerý zbývající majetek i pasiva rozdělil mezi dědice rovným dílem, tedy manželka a dvě dcery by zdědily každá třetinu, ovšem za pasiva by odpovídaly pouze do výše nabytých aktiv, pokud jste uplatnili výhradu soupisu. Strany se musí dohodnout, co je podle nich spravedlivé, neboť pokud by se nedohodly, soud by rozhodoval tak, jak uvádím výše.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.