Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Je mi 36 let, s přítelkyní, lépe řečeno snoubenkou (35) žijeme v chatě po dědovi, jejíž hodnota je cirka 1.500.000 Kč. Chatu vlastní napůl moje matka se sestřenicí. Jsme domluvení na jejím odkupu za půl milionu korun, nicméně jsou zde nutné nějaké rekonstrukce, takže si chceme půjčit částku 1.000.000 Kč.

Já takhle vysokou půjčku pravděpodobně nedostanu, kvůli záznamům v registrech. Snoubenka souhlasí, že by si vzala půjčku na sebe, a já ji platil. Ale bojí se, že kdyby se se mnou něco stalo, o dům by přišla, protože by 2/3 mé poloviny domu zdědily mé děti z prvního manželství a ona by je nedokázala vyplatit. Pracuji jako řidič autobusu, takže otázka dědictví, závěti, je asi poměrně aktuální. Ještě bych měl dodat, že moji rodiče vlastní dva poměrně velké rodinné domy, které bych měl jednou dědit se sestrou a také mám životní pojistku na 500.000 Kč, dvojnásobek pokud bych zemřel při dopravní nehodě, kterou by dostala právě snoubenka. Mám sepsat závěť, ve které své děti vydědím z domku, který si kupujeme s přítelkyní, ale ony zdědí místo mně po mých rodičích napůl se sestrou, nebo mám domek napsat celý na snoubenku? Plánujeme se vzít, ale pokud domek koupíme před svatbou bude celý její a může mne v případě rozvodu vyhodit na ulici, je to tak? A pokud po svatbě, tak to bude SJM a dědily by z něj mé děti, že? Děkuji předem za odpověď.  

 

ODPOVĚĎ:
Vydědit děti lze pouze ze zákonných důvodů, tedy musely by se k Vám chovat hrubě, neprojevovat o Vás zájem, atd. Můžete ale sepsat závěť, kde podíly dětí zkrátíte, neboť zletilé děti musí dědit aspoň čtvrtinu toho, co by jim připadlo, kdyby závěť sepsána nebyla a nezletilé děti aspoň 3/4. Pokud byste tedy dům koupili v době manželství, pak by předmětem dědictví byla pouze polovina domu a v případě Vašeho úmrtí by ze zákona dědila tuto polovinu Vaše manželka a děti rovným dílem. Podíly dětí můžete závětí zkrátit jak výše uvedeno, takže jejich podíly by nakonec nebyly tak vysoké.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.