Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem majitelem vymezené bytové jednotky, která je v 1. nadzemním poschodí a bytovou jednotku ve 2. nadzemním poschodí nyní prodává obec obálkovou metodou. Mám dva dotazy: Jedná se o starší domy, a já jsem 2019 roce provedl rekonstrukci včetně výměny vedení vody a odpadu. Bytová jednotka ve 2. NP má ještě staré potrubí a bude zřejmě potřeba též výměna potrubí.

Všechno jde přes můj byt a já jsem proti tomu, aby se poničily stěny sekáním pro nové rozvody:
musím novému majiteli povolit tuto výměnu a neměl bych dát na vědomost, aby upozornili zájemce o koupi, že se budu bránit jakémukoliv zásahu v mém bytě?
Jedná se o bytový dům s vymezenými bytovými jednotkami. Bohužel nemám předkupní právo. Jak je to se společnými částmi - tj. sklep ani tam nemám předkupní právo. Děkuji, Ivan

 

ODPOVĚĎ:
Pokud bude nezbytné, aby potrubí bylo vyměněno a Vy s tím nebudete souhlasit, může nový majitel požádat soud, aby Vám uložil strpět nezbytné úpravy ve Vašem bytě. Samozřejmě všechny úpravy by z finančního pohledu šly na vrub nového majitele. Není rozhodné, zda dáte na vědomí, že si nepřejete úpravy ve svém bytě. Můžete tak samozřejmě učinit, ale jak uvádím výše, nový majitel se může obrátit na soud a záleží na tom, jak by soud rozhodl. Pokud jde o předkupní právo, tak to se realizuje pouze u podílových spoluvlastníků, nikoliv u bytových jednotek. Podíl na společných částech se váže k jednotce, takže ani tam předkupní právo nemáte.

 

► Článek se věnuje tomuto tématu:

  • Musí majitel bytu strpět sekání do zdí kvůli rekonstrukci rozvodů ve vedlejším bytě, pokud rozvody jdou přes jeho byt?
  • Předkupní právo při prodeji bytu v bytovém domě - možnost odkoupení sklepu
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.