Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěl jsem se zeptat na pojem neúčinný krok v případě dědictví,   O kterém se psalo na novinkách zde: https://www.novinky.cz/finance/500826-pozustale-strasi-dluhy-zemrelych-co-s-tim.html Mohli byste uvést příklad?   Mě napadl nějaký převod nemovitosti, ale když někdo už nežije, tak zpět to už stejně nelze vrátit na něj. Třeba když někdo přepíše dům a za tři roku skoná. Ale to přece nikdo neví. Nebo je tím myšleno že někdo něco podepsal pod nátlakem v době indispozice? Děkuji, Vilém

ODPOVĚĎ:
Zákon zná pojem "Relativně neúčinné právní jednání", což je jednání, které zkracuje uspokojení vykonatelné pohledávky věřitele. V souvislosti s dědictvím by mohla tato situace nastat v případě, že by zůstavitel, který má dluhy, za života prodal či daroval svůj majetek a neuspokojil by věřitele. Pokud by posléze zemřel, mohou se věřitelé dovolávat neúčinnosti tohoto převodu a mohli by se dožadovat, aby majetek takto přepsaný byl vrácen zpět do vlastnictví zůstavitele, již zemřelého, a v rámci dědického řízení zpeněžen ve prospěch věřitelů. Lhůta pro dovolání se relativní neúčinnosti je pětiletá v případě, že ten, kdo majetek obdržel, věděl o tom, že jsou tím zkráceni věřitelé, v ostatních případech je lhůta pro dovolání se relativní neúčinnosti dvouletá. Pro dovolání se relativní neúčinnosti v případě dědictví dále musí být splněno to, že :

  • právnímu nástupci byly známy okolnosti, pro které by se věřitel mohl neúčinnosti dovolat; nebo
  • právní nástupce nabyl právo bezúplatně; nebo
  • právním nástupcem je osoba blízká toho, kdo s dlužníkem jednal nebo osoby, která z tohoto jednání měla prospěch. I tyto osoby se mohou ubránit, pokud prokáží, že jim okolnosti, pro něž by se věřitel mohl neúčinnosti právního jednání dovolat, nebyly známy.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.