Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám svůj byt, který pronajímám. Pořídila jsem si ho před manželstvím. Pak jsem se provdala a bydlím u manžela. Máme spolu dceru a on má z předchozího vztahu syna. Kdybych umřela, tak by polovinu mého bytu dostal on a druhou dcera. Ale kdyby pak zemřel on, dostala by jeho polovinu naše dcera a nebo by měl na část nárok i syn z prvního manželství? Děkuji, Milena

ODPOVĚĎ:
Děti jako neopomenutelní dědicové dědí vždy rovným dílem, bez ohledu na to, zda jsou manželské či nemanželské či z předchozích manželství. Pokud by tedy Váš manžel zemřel, dědila byste Vy, vaše společná dcera a jeho syn, všichni stejným dílem. Manžel může závětí pouze dědický podíl syna zkrátit, kdy mu v závěti může odkázat - pokud je syn již zletilý - čtvrtinu jeho dědického podílu, tedy čtvrtinu třetiny, kterou by dědil. Pokud je syn ještě nezletilý, musel by ze závěti dědit 3/4 jeho dědického podílu.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Dědění po maceše - kdy by k tomu došlo, kdy by to nastalo?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.