Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Byl jsem soudem pravomocně ustanovený opatrovník své maminky, které byla omezena svéprávnost v plném rozsahu. Trpěla Alzheimerovou chorobou a jinými nemocemi již dlouhodobě, výrazně cca od roku 2012, na což existují soudní znalecké posudky. V době svého opatrovnictví (před rokem, tj. 03/2018) jsem nechal u pojišťovny vymazat ze smlouvy "obmyšlenou osobu", která by obdržela plnění v případě, že by maminka zemřela (to se bohužel stalo asi půl roku poté). Obmyšlenou osobu ustanovali maminka ještě když měla svéprávnost, nicméně si toto v té době již neuvědomovala a ani nepamatovala.

Je víc než pravděpodobné, že byla ovlivněna tak, aby řekla a podepsala přesně to, co dotyčná osoba v tu chvíli chtěla, v té době to bylo snadné.
Nyní jsem jediným dědicem ze závěti (kterou maminka sepsala už v roce 1982, ještě když byla plně zdravá). Z toho důvodu jsem žádal pojišťovnu o plnění já, neboť všechny obmyšlené osoby ve smlouvě byly mnou vymazány na základě opatrovnictví.
Pojišťovna mi zatím nepřiznala plnění a po urgencích jsem se dočkal odpovědi, že podala k soudu požadavek na schválení, aby mi bylo plnění vyplaceno, neboť si myslí, že k vymazání obmyšlené osoby jsem i s listinou o jmenování opatrovníka měl žádat soud o souhlas. Nicméně se nejednalo o žádné nabytí nebo zcizení majetku, jednalo se jen o změnu smlouvy, k čemuž mě listina opravňuje a pojišťovna před vymazáním obmyšlené osoby to řešila s jejich právním oddělením, které krok odsouhlasilo. Ani právník, který se mnou věc opatrovnictví řešil, neshledal v tomto žádný problém. Vysloveně mi řekl, že obmyšlenou osobu nechat vymazat mohu.
Já se nyní ptám Vás - jestli nedošlo z mé strany k pochybení, jestli jsem měl nebo neměl žádat soud o souhlas? A jestli je pravděpodobné, že soud nyní pojišťovně schválí, že vše je v pořádku? Nebo budu muset v nějakém následném soudním jednání vše znovu prokazovat a vysvětlovat?
Důležitou část listiny o jemnování opatrovníka přikládám.
Děkuji za vaši odpověď. Zdeněk

 

ODPOVĚĎ:
Pokud byla maminka omezena ve svéprávnosti do té míry, že nemohla činit žádná zásadní právní jednání, jako např. uzavírat či měnit smlouvy, pak jste měl soud žádat o schválení zrušení obmyšlené osoby. Pokud soud nyní nazná, že jste soud o schválení žádat měl, pak bude zrušení obmyšleného zneplatněno a v dědictví bude jednáno, jako by ve smlouvě obmyšlený stále byl. Jedná se samozřejmě i o pochybení pojišťovny, která již v době, kdy jste o zrušení žádal neměla tento požadavek bez souhlasu soudu provést. U soudu nemusíte nic prokazovat, soud jen posoudí v souladu se zákonnou úpravou, zda jste tehdy potřeboval souhlas soudu či nikoliv.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Svéprávná dementní osoba změnila obmyšlenou osobu - jak napadnout účelové jednání dědice?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.