Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.50 (4 hlasů)

Po strýci (bratrovi mé matky), který zemřel 1985, nabyla celé dědictví jako univerzální dědic jeho manželka. Hodnota dědictví byla tehdy cca 4.000 Kčs (hotovost, osobní věci). Krátce před smrtí však strýc dopsal román a předal jej nakladateli. Rok po jeho smrti kniha vyšla tiskem. V rozhodnutí o dědictví není uvedeno nic o autorských právech k dílu.

Strýcova žena po smrti strýce se již nevdala a v r. 1990 zemřela. K projednání dědictví po ní jsem nebyl přizván a netuším, kdo dědil. Nevím nic o závěti, děti spolu neměli, nevím, že by měla sourozence. Je pravděpodobné, že zemřela bez dědiců. Nyní bych chtěl jako jediný žijící příbuzný strýce nechat knihu znovu vydat, ale nemám jak prokázat nakladateli, že disponuji autorským právem k dílu nebo že mám souhlas dědice. Jak zjistím, kdo po strýcově zemřelé manželce zdědil jeho autorská práva? Kdo mi sdělí něco o tom, kdy, kdo a jak o dědictví rozhodl? Je notář povinen mi vůbec něco sdělit? Mohu někde nahlédnout do usnesení o dědictví? Pokud dědictví nabyl stát jako odúmrť, mám vůbec nějakou možnost to zjistit?

ODPOVĚĎ:
Pro získání relevantních informací Vám doporučuji učinit dva kroky:

1/ Kontaktování Státního fondu kultury České republiky:
Dle § 27/1 autorského zákona trvají majetková autorská práva po dobu autorova života a 70 let po jeho smrti.
Majetková autorská práva jsou předmětem dědictví. Zdědí-li takto majetková práva stát nebo státu majetková práva připadnou (tedy jako odúmrť), vykonává je svým jménem Státní fond kultury České republiky. Příjmy z výkonu majetkových autorských práv státu vykonávaných tímto státním fondem jsou příjmy tohoto státního fondu. Tento státní fond vede jmenný seznam autorů, jejichž majetková práva stát zdědil nebo mu připadla, aktualizuje jej za každý kalendářní rok a do 31. ledna následujícího kalendářního roku jej uveřejňuje na svých internetových stránkách (§ 26/2 autorského zákona).
V první řadě Vám proto doporučuji kontaktovat Státní fond kultury České republiky a ověřit zde, zda stát eviduje majetková autorská práva po Vašem strýci (resp. vzešlá z dědického řízení po Vaší tetě) :
https://www.mkcr.cz/statni-fond-kultury-cr-42.html

Určitou komplikaci představuje fakt, že Váš strýc i Vaše teta zemřeli před nabytím účinnosti autorského zákona. V době smrti Vašeho strýce a Vaší tety byla tato oblast upravena (dnes již zrušeným) zákonem o dílech literárních, vědeckých a uměleckých. Dle tohoto „starého“ autorského zákona platilo, že:
- autorské právo přecházelo na dědice (§ 29/1 „starého“ autorského zákona), tento zákon však neupravoval, zda může majetkové autorské právo připadnout státu jako odúmrť;
- neměl-li autor dědiců nebo odmítli-li dědici dědictví přijmout, stala se jeho díla volnými; mohla tedy být užita kýmkoli (§ 35/1 „starého“ autorského zákona).

Dle "starého" autorského zákona by tak měla být majetková autorská práva po Vašem strýci volná (samozřejmě za předpokladu, že Vaše teta neměla žádné dědice, na které by tato práva přešla). Vzhledem k tomu, že "starý" autorský zákon nepočítal s tím, že majetková autorská práva mohou připadnout státu jako odúmrť, naopak, pro případ neexistence dědiců převáděl majetková autorská práva do volného režimu, neměla by být majetková autorská práva k románu Vašeho strýce evidována Státním fondem kultury České republiky.

2/ Kontaktování soudu:
Abyste ověřil, co přesně bylo předmětem dědického řízení po smrti Vaší tety (z dotazu dovozuji, že usnesení o skončení dědického řízení po Vašem strýci máte k dispozici), kontaktujte okresní soud místně příslušný dle adresy trvalého pobytu Vaší tety v době její smrti. Tento soud požádejte o nahlédnutí do soudního spisu, který byl soudem v rámci dědického řízení veden.
Dle § 44/2 Občanského soudního řádu platí, že každému, kdo na tom má právní zájem nebo kdo pro to má vážné důvody, předseda senátu na žádost povolí, aby nahlédl do spisu a aby si z něho učinil výpisy nebo opisy.
Vzhledem k Vašemu záměru vydat znovu strýcův román, je Váš právní zájem nepochybně dán. Tímto způsobem byste měl ověřit, zda byla majetková autorská práva k románu Vašeho strýce řešena v rámci dědického řízení po Vaší tetě.
Pokud by se Vám pomocí shora popsaných kroků nepodařilo zjistit, zda v současné době svědčí majetková autorská práva k románu Vašeho strýce státu, jiné osobě či nikomu (neboť se jedná o volná majetková autorská práva), můžete u soudu ještě iniciovat dodatečné projednání těchto majetkových autorských práv, tedy jakési znovuotevření dědického řízení po Vašem strýci a po Vaší tetě (§ 192 a § 193 zákona o zvláštních řízeních soudních).

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 121/2000 Sb. , o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon)
zákon č. 35/1965 Sb. , o dílech literárních, vědeckých a uměleckých (autorský zákon)
zákon č. 99/1963 Sb. , Občanský soudní řád
zákon č. 292/2013 Sb. , o zvláštních řízeních soudních


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Dědění autorských práv ke knize neprojednaných v dědickém řízení
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.