Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Usnesení po zemřelé manželce ze 4.5.2015, vznikla Dohoda o vypořádání spol. jmění manželů SJM, podle par. 98 až 228 zák. , 293/2012 z. ř. s. a par. 1475 až 1720 zák. 89/2012 OZ. Otci zůstala 1/4 domu, který zdědil v minulosti po svých rodičích, zbylé 3/4 zdědil tímto jeho syn. V domě jsou dvě bytové jednotky pro otce a syna, každá zvlášť.

Nyní ale syn ztratil k otci veškerou úctu a vděk (tj. chová se nevděčně) a snaží se nepěkným a nevybíravým způsobem otce z domu vyhnat se slovy, že je to teď jeho, tedy synův dům. Napadá ho slovně, vyhrožuje mu vystěhováním, otec nesmí ani na zahradu s bazénem, kterou si vybudoval na svoje stáří. Otec se necítí v bezpečí. Po smrti svojí ženy toto rozhodnutí udělal v dobré víře a nečekal, že se chování syna obrátí proti němu, protože spolu měli vždycky pěkný vztah. Otec by chtěl toto rozhodnutí z dědické smlouivy změnit, aby mohl ve svém rodném domě dožít svůj život v klidu a pokoji. Dohoda se synem však není možná. Prosí tedy jakým způsobem by se dalo. Velice děkujeme. Děkuji, Jaromíra.

ODPOVĚĎ:
Jestli dotaz dobře chápu, tak došlo k tomu, že v rámci dědického řízení po manželce se manžel vzdal svého podílu ve prospěch syna a uzavřel dědickou dohodu, že všechen majetek po manželce připadne synovi. A ten se nyní k tatínkovi chová špatně. Bohužel v tomto případě neexistuje možnost, jak žádat svůj dědický podíl zpět, nejedná se o darování, kde by bylo možno žádat dar zpět pro nevděk. Dohodu o vypořádání dědictví lze změnit opět jen se souhlasem obou stran, jinak situaci řešit nelze.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Dědická dohoda a zrušení dohody pro nevděk a požadování vydání dědictví "dárcem" dědictví po ukončení dědického řízení
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.