Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Máme s manželem v SJM byt na hypotéku, kterou společně splácíme. Prosím, jsou nějaké, případně jaké konkrétně, možnosti, jak v případě, že manžel zemře, zajistit, aby z jeho části bytu nic nedědily jeho dvě děti z prvního manželství? Zúžení SJM na mysli nemám - v tom případě by manžel neměl na svou část bytu nárok ani v případě našeho rozvodu, a to nechceme.

Jsou, prosím, nějaké možnosti (vyjma klasického vydědění) - manželská smlouva či cokoliv jiného, jak jeho děti z prvního manželství z dědictví bytu "vyjmout"? Nerada bych, aby mne v případě manželova úmrtí "vystěhovaly". Děkuji, Hana.

ODPOVĚĎ:
Žádná jiná možnost než vydědění neexistuje. Pokud tedy nechcete byt ze SJM vyjmout a přepsat pouze na Vás, pak děti dědit budou, jako neopomenutelní dědicové musí dědit, pakliže nejsou vyděděny. Pokud jsou děti zletilé, pak pro případ závěti musí dědit aspoň čtvrtinu toho, co by dědily, kdyby závěť sepsána nebyla. Tedy pokud bychom uvažovali, že po manželovi byste byla pozůstalá Vy jako manželka a jeho dvě děti z předchozího manželství, dědili byste každý rovným dílem. Pokud by byt byl v SJM, pak by se v dědictví dělila jen polovina bytu, druhá by zůstala Vám. Z té poloviny byste tedy měla třetinu Vy a každé z dětí. Pokud by manžel sepsal závěť, mohl by v ní odkázat každému z dětí jen čtvrtinu oné třetiny. Tím by se jejich podíl výrazně zkrátil.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak zabránit dětem z prvního manželství vystěhování manželky v případě smrti manžela
  • Jak zabránit dětem z prvního manželství vystěhování manžela v případě smrti manželky
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.