Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsme s manželem spoluvlastníci 1/3 rodinného domku, který jsme v roce 1970 kolaudovali s rodiči a bratrem (každá rodina 1/3). Po smrti rodičů dostal další bratr 1/6. Tento druhý bratr bydlí v bytě po rodičích a a já s bratrem po otci každý 1/12. Na původní rodinný domek si přistavěla dcera nástavbu, kde bydlí s rodinou, kolaudace proběhla v roce 2001. V katastru ale není uvedena jako majitelka, protože dle jejich vyjádření by musely být v domě vymezeny jednotky dle zákona č.72/1992 Sb.

Nástavbou se pouze zvýšila hodnota budovy.Chceme dceři darovat náš podíl a poradit,jak vyřešit změnu podílů na byt.jednotky s dalšími spolumajiteli. Prosíme poradit, co k  darování nemovitosti na dceru potřebujeme a zde by bylo možno ještě v tomto roce sepsání darovací smlouvy toto za Vaší pomoci uskutečnit. Děkuji, Božena


ODPOVĚĎ:
Darujte jí nemovitost do ideálního podílového spoluvlastnictví. Váš podíl jí darovací smlouvou převeďte a vzhledem k tomu, že nástavba je celá její, tak určete v dodatku k původní darovací smlouvě jiné podíly mezi novými podílovými spoluvlastníky. Katastrální úřad už je potom povinen novou spoluvlastnici zapsat i bez rozdělení domu na bytové jednotky.
Nevýhoda je, že spoluvlastnictví bude ideální – tedy všichni mají podíl na všem. Ale pokud máte v rodině bezproblémové vztahy, tak je tento způsob nejrychlejší a nejjednodušší.
Rozdělení rodinného domu na bytové jednotky,  totiž přináší nepříjemnosti v podobě rozdělení energií a další detaily, které většinou bývají složité k realizaci (což samozřejmě nemusí být Váš případ,  uvádím to jen pro názornost).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.