Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vlastním 400 m2 pozemek na kraji parku v lázeňské části. Býval to stavební pozemek, vrácen v restituci byl jako ostatní plocha. Volala mi pracovnice odboru životního prostředí, že na krajní části toho pozemku parkují auta, že je tam nepořádek a radní, že se rozčilují. Abych s tím něco dělala. Mě je 75 let a bydlím v Praze, sice tam mohu zajet, ale dost dobře nevím, jak zabránit tomu, aby se tam parkovalo.

Myslím, že když tam dám ceduli, že se jedná o soukromý pozemek, stejně na to nebude brán ohled, parkovacích míst je všude nedostatek. Myslím, že Městský úřad sám s tím nic nedělá, protože se jedná o pozemek soukromý. Pracovnice odboru životního prostředí navrhovala dát tam řetěz, ale já těžko budu hlídkovat na místě celý den až se místo uprázdní, pokud vůbec k tomu dojde.   Mám nějaký nárok na to požádat MÚ, aby to řešil třeba v součinnosti s teplickou policií? Myslím, že policie by řidiče mohla pokutovat, protože aby na pozemku zaparkovali, musejí přejet přes chodník a jet kousek po parkové cestičce. Budu ráda, pokud mi navrhnete nějaké řešení. Bojím se, aby mě MÚ nedal pokutu za nepořádek.   Kdybych tu plochu chtěla pronajmout na parkování, tak to nepovolí, jedná se o pozemek v lázeňské části města. Děkuji za Vaši odpověď.   Srdečně zdraví, Lada.

 

ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě je podstatné, zda je předmětný pozemek součástí veřejného prostranství či nikoli. Dle § 34 zákona o obcích platí, že:
“Veřejným prostranstvím jsou všechna náměstí, ulice, tržiště, chodníky, veřejná zeleň, parky a další prostory přístupné každému bez omezení, tedy sloužící obecnému užívání, a to bez ohledu na vlastnictví k tomuto prostoru. ”
Ze znění dotazu usuzuji, že se o veřejné prostranství spíše jedná (jelikož jde o okrajovou část parku). Tuto informaci si můžete ověřit náhledem do územního plánu města, popřípadě dotazem na odboru územního plánování.
Pakliže by se o veřejné prostranství nejednalo, bylo by možné pozemek například oplotit (po konzultaci s místně příslušným stavebním úřadem), popřípadě opatřit jinou zábranou. Pokud však o veřejné prostranství jde, není omezení jeho obecného užívání v podstatě možné (došlo by tím k popření podstaty veřejného prostranství) – v tomto ohledu si nejsem jist správností rady, kterou jste obdržela (instalace řetězů).
Pozemek můžete samozřejmě opatřit výstražnými cedulemi, jejichž prostřednictvím upozorníte, že se jedná o soukromé vlastnictví, na kterém vlastník zakazuje parkování, odhazování odpadků apod.
Dle mého názoru je možné, aby městská policie řidiče parkujících vozidel pokutovala – v tomto ohledu je nepodstatné, kdo je vlastníkem pozemku, důležité je pouze to, že je parkováno v rozporu s platnou právní úpravou.
Městský úřad sice můžete požádat o pomoc, neumím si však příliš představit, jak by Vám město mohlo vyjít vstříc. Je nutné si uvědomit, že Vy, jako vlastnice pozemku, za něj nesete právní odpovědnost.
Co se týče hrozby pokuty za nepořádek na pozemku, je klíčový § 66d/1 písm. b) zákona o obcích, dle něhož se fyzická osoba dopustí přestupku tím, že:
“neudržuje čistotu a pořádek na pozemku, který užívá nebo vlastní, a tím naruší vzhled obce”
(přičemž za spáchání tohoto přestupku může být uložena pokuta do 500.000,- Kč).
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 128/2000 Sb. , o obcích (obecní zřízení)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.