Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Soused má před domem sklep, který je téměř celým svým objemem pod obecní cestou mezi našimi domy. Obecní cesta je nad jejich sklepem nezpevněná. U cesty není žádné značení zákazu vjezdu těžších vozidel. Když si k domu nechávám dovézt těžší náklady, jako např. štěrk, soused mi vyhrožuje, že sem nákladní auta nesmí, protože by se jim propadl sklep.

Nejde tedy o zákaz vjezdu, ale o subjektivní sousedům názor, že těžká auta nesmí jezdit přes jeho sklep) a že jestli tam bude mít nějaké poškození, nebo se propadne cesta, tak bude po mně vyžadovat náhradu škody. Domnívám se, že pokud má pod nezpevněnou obecní cestou sklep, který je takto náchylný, měl by primárně zajistit jeho stabilitu, jinak by se z jeho strany mohlo jednat o obecné ohrožení a narušení bezpečnosti a statiky dané cesty. Stejně tak se domnívám, že pokud by nastala situace, kdy by po mně požadoval náhradu opravy sklepa, neměl by na to právo, neboť do ulice není zakázán vjezd nákladních vozidel a pokud ví o tom, že jeho sklep je pod cestou rizikový a náchylný k poškození, je primárně jeho povinnost tuto situaci vyřešit. Nebo celou situaci chápu špatně a pokud by průjezdem nákladního auta k mému domu došlo k poškození jeho sklepa pod obecní cestou, tak by po mně mohl žádat náhradu škody? Doufám, že jsem popsal srozumitelně. Děkuji a jsem s pozdravem Lukáš.

ODPOVĚĎ:
S Vaším názorem jednoznačně souhlasím. Není-li provoz na předmětné pozemní komunikaci nijak omezen (typicky umístěním dopravní značky limitující maximální hmotnost projíždějících vozidel), nemůže se soused domáhat zákazu vjezdu nákladních vozidel.
Pakliže by došlo k poškození sousedova sklepa, bylo by zcela absurdní, abyste za takto způsobenou škodu odpovídal Vy. Ke vzniku odpovědnosti za škodu je zapotřebí splnit tři základní podmínky, a to a/ protiprávnost (Vy byste se ovšem ničeho protiprávního nedopustil), b/ vznik škody a c/ vztah příčinné souvislosti mezi a/ a b/.
V první řadě by bylo nutné vyjasnit, zda je sousedův sklep vůbec povolenou stavbou (tzn. zda má pod obecní komunikací co dělat), zadruhé by se pak s největší pravděpodobností jednalo o škodu, kterou by soused musel nést sám (jelikož její příčinou je neuspokojivý stavebně-technický stav jeho sklepa).
Ponechávám k Vaší úvaze, zda na tento stav neupozornit místně příslušný stavební úřad, popřípadě silniční správní úřad (odbor dopravy obecního/městského úřadu), jelikož riziko propadu obecní komunikace skutečně představuje významné ohrožení uživatelů této pozemní komunikace.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.