Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pokud vlastním stánek s občerstvením napůl s přítelem a chci ho prodat, ale on nechce, jak se to dá vyřešit, mám právo nějakým způsobem dostat svůj podíl? Předem Vám děkuji za odpověď. S pozdravem Radka.

ODPOVĚĎ:
Právo na prodej podílu samozřejmě máte. Z praxe mám však tu zkušenost, že pokud je nemovitost v podílovém spoluvlastnictví a není přesně zakotveno, co každý z nemovitosti vlastní tj. co je jeho podíl, prodává se tato nemovitost (tj. její část) velmi špatně a ve většině případů pod cenou.
Máte možnost navrhnout příteli odkup Vašeho podílu, případně od něj odkoupit podíl a nebo podat návrh na zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví soudem. Soud bude zkoumat, zda je alespoň jeden vlastník schopen a ochoten odkoupit podíl na nemovitosti a pakliže dojde k závěru, že tomu tak není, může nařídit veřejnou dražbu, kdy se výtěžek zpeněžení rozdělí mezi podílové spoluvlastníky podle podílů. Směrodatná je v těchto ohledech cena obvyklá na základě znaleckého posudku.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.