Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Na hranici pozemku s mým mají sousedé postavenou pergolu, kdy jejich střecha (plexisklo) kopíruje střechu našeho objektu (nižší objekt) na hranici, ale s tím, že část střechy přesahuje na můj pozemek. Byli vyzváni k odstranění ústně, poté písemně na dodejku, s uvedením termínu, dostatečného několika měsíců k odstranění.

Bohužel bez reakce. Prosím, jak mohu já občan postupovat dál. Mohu do toho "zapojit" úřad? Střecha je v nepřístupném místě a obávám se, že při odstranění bych mohla jejich střechu poškodit. Bohužel s těmito sousedy nemáme od začátku dobré vztahy. Děkuji Olivie.

 

ODPOVĚĎ:
Platnou právní úpravou je pozemek chápán jako trojrozměrný objekt – jeho součástí je tedy i prostor nad a pod povrchem pozemku. Vyplývá to z § 506/1 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
„Součástí pozemku je prostor nad povrchem i pod povrchem …“
Zasahuje-li proto část střechy sousední pergoly do prostoru nad Vaším pozemkem, je tím de facto zasahováno přímo do Vašeho pozemku a dochází k protiprávnímu omezování Vašeho vlastnického práva.
Pakliže ze sousední střechy stéká dešťová voda na Váš pozemek/stavbu (což v dotazu neuvádíte), je vhodné poukázat ještě na Vaše právo zakotvené v § 1019/1 občanského zákoníku:
„Vlastník pozemku má právo požadovat, aby soused upravil stavbu na sousedním pozemku tak, aby ze stavby nestékala voda nebo nepadal sníh nebo led na jeho pozemek …“
Pakliže sousedé Vaší výzvy k odstranění přesahu střechy pergoly neuposlechli, můžete se bránit soukromoprávní cestou – tedy podáním žaloby k soudu. Oporou pro Vámi podanou žalobu mohou být § 1012 (v obecné rovině) a § 1042 občanského zákoníku, dle nichž platí, že:
„Vlastník má právo se svým vlastnictvím v mezích právního řádu libovolně nakládat a jiné osoby z toho vyloučit …“
„Vlastník se může domáhat ochrany proti každému, kdo neprávem do jeho vlastnického práva zasahuje nebo je ruší jinak než tím, že mu věc zadržuje. “
Pro přípravu žaloby Vám doporučuji využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
(a to advokáta zabývajícího se oblastí občanského práva).
Mírně nad rámec Vašeho dotazu doplňuji, že sousedé by se proti žalobě (teoreticky) mohli bránit s poukazem na § 1023/1 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
„Vlastník pozemku musí snášet užívání prostoru nad pozemkem nebo pod pozemkem, je-li pro to důležitý důvod a děje-li se to takovým způsobem, že vlastník nemůže mít rozumný důvod tomu bránit. “
Jelikož soudní řízení je procesem časově, finančně i psychicky náročným, doporučuji Vám pokusit se - ještě před podáním žaloby – vyřešit nastalý problém veřejnoprávní cestou. Skutečnost, že přesah části stavby (například střechy) nad sousední pozemek je nežádoucí, totiž vyplývá i z platné stavebněprávní úpravy. Konkrétně jde o § 23/2 a § 25/6 vyhlášky o obecných požadavcích na využívání území, dle nichž platí, že:
„Stavby se umisťují tak, aby stavba ani její část nepřesahovala na sousední pozemek. Umístěním stavby nebo změnou stavby na hranici pozemků nebo v její bezprostřední blízkosti nesmí být znemožněna zástavba sousedního pozemku. “
„S ohledem na charakter zástavby je možno umístit až na hranici pozemku rodinný dům, garáž a další stavby a zařízení související s užíváním rodinného domu. V takovém případě nesmí být ve stěně na hranici pozemku žádné stavební otvory, zejména okna, větrací otvory; musí být zamezeno stékání dešťových vod nebo spadu sněhu ze stavby na sousední pozemek; stavba, její část nesmí přesahovat na sousední pozemek. “
V této věci Vám proto v první řadě doporučuji kontaktovat místně příslušný stavební úřad. Ten by měl v této věci provést kontrolu a dojde-li k závěru, že se jedná o protiprávní stav, měl by sousedům nařídit odstranění přesahující části střechy jejich pergoly. Toto řešení by mělo být rychlejší a především prakticky bezplatné. Až v okamžiku, kdy stavební úřad nevyřeší problém k Vaší spokojenosti, bude vhodné bránit se podáním žaloby k soudu.
____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
vyhláška č. 501/2006 Sb. , o obecných požadavcích na využívání území

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.