Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Od roku 2010 vlastnil manžel polovinu rodinného domu a druhou jeho otec. V roce 2011 manžel začal rekonstrukci svého patra, která stále trvá. Na rozdělení užívání se s otcem dohodli ústně, pak spodní část domu od jeho otce odkoupila bývalá přítelkyně mého muže. Do nemovitosti ona nevložila ani korunu, při rozchodu ona prodala svou polovinu za 2.500.000 Kč nějaké realitce.

Teď se s nimi manžel handrkuje, jelikož to od něj chtěli odkoupit, vždycky jim muž dal protinabídku. Problém je, že hodnota domu stoupla i tou rekonstrukcí co financoval můj muž, jelikož to dělal svépomocí a pomocí kamarádů přes které nakupoval i materiál, nemá skoro žádné účty. Odhad zhodnocení je 3.000.000. Nyní je cena celé nemovitosti 11.000.000 Kč. Naše možnosti jsou tak 4.500.000 Kč. Co teď? Nechceme přijít o střechu nad hlavou, kde muž vyrůstal. Již máme druhého právního zástupce, ale asi sám si neví rady, jelikož pokaždé říká něco jiného.

 

ODPOVĚĎ:
Zhodnocení nemovitosti započíst můžete, ovšem pouze to, co bylo investováno tři roky zpětně vzhledem k tříleté promlčecí lhůtě na uplatnění nároku z titulu bezdůvodného obohacení. Pokud investice proběhly dříve, nárok na započtení není a spoluvlastník má bohužel právo žádat polovinu tržní hodnoty nemovitosti stanovené znaleckým posudkem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.