Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S partnerem aktuálně pořizujeme nemovitost v družstevním vlastnictví. Dle stanov družstva je vyloučeno podílové spoluvlastnictví (družstevní podíl lze vlastnit pouze v SJM, nicméně my nejsme sezdáni). Majitelem družstevního podílu bude tedy pouze 1 z nás, ačkoliv se budeme podílet finančními prostředky 1:1.

Můj dotaz zní, jakou dohodu bychom měli uzavřít, aby bylo patrné, že tento družstevní podíl je v našem podílovém spoluvlastnictví, resp. že i já jsem 1/2 majitel, ačkoliv družstevní podíl vlastní dle smlouvy s družstvem pouze partner. Jaké náležitosti by měla tato smlouva /dohoda? / obsahovat? Jakým způsobem se budu moci domoct zpeněžení 1/2 nemovitosti, resp. zda budu mít možnost s nemovitostí nakládat? Lze ve smlouvě dohodnout i to, že mohu také s družstevním podílem nakládat? Děkuji za odpověď. Ester.

 

ODPOVĚĎ:
Prakticky veškeré možnosti, kde jste vyjmenovala v dotazu je možné uzavřít. Je jen na Vás jakým způsobem si ošetříte družstevní podíl do budoucna pakliže to stanovy družstva explicitně nevylučují. Pokud budete mezi sebou právně jednat, doporučuji sjednat dostatečně určitě podíl na nemovitosti a případně i způsob a proces vypořádání do budoucna.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.