Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dědictvím jsem nabyla 1/4 nemovitosti, zbylé 3/4 nemovitosti jsou již prodané jednomu vlastníkovi a já chci svůj podíl taktéž prodat i stejnému vlastníkovi ostatních 3/4, nicméně jeho nabídka nad odkup je cca 50% nižší. Respektive cena nemovitosti je aktuálně cca 4.500.000 Kč dle odhadu realitní kanceláře a odhadce. Daný majitel odhaduje, že reálná prodejní cena domu (ne inzerovaná), bude v této době spíše okolo 3.500.000 Kč.

Z toho důvodu mi bohužel nabízí 620.000 Kč. V případě že já s nabídkou nesouhlasím, vyhrožuje mi náklady na rekonstrukci, nebo že bychom museli přistoupit ke společnému prodeji nemovitosti. V tom případě je ale prý potřeba počítat s tím, že se budu muset podílet na nákladech spojených s prodejem ve výši spoluvlastnického podílu (vyklízení, malování, provize RK, fotograf atp.) a věc se potáhne mnoho měsíců, odhadem něco mezi 6 až 12 měsíci. Mám možnost s tím něco dělat? Abych získala z prodeje vyšší částku než je ta nabízená? Majitel je rozhodnout víc nenabídnout. Děkuji za zodpovězení dotazu a případné rady. Elena.

 

ODPOVĚĎ:
V daném případě byste musela podat k soudu žalobu o vypořádání podílového spoluvlastnictví, soud by zadal znalecký posudek a od něho by se odvíjela kupní cena za podíl. Pokud by ale podíl nikdo ze spoluvlastníků za tuto cenu nechtěl, bylo by reálné, že by soud nařídil veřejnou dražbu celého domu, a každý ze spoluvlastníků by dostal vyplacenu částku odpovídající velikosti jeho podílu. Tento postup je rizikový, ale může být i dobrou strategií. Pokud by spoluvlastník hodně trval na tom, že chce dům mít celý, pak by jistě částku dle znaleckého posudku uhradil, ale je také varianta, že by se dům dražil, neboť by spoluvlastník podíl nechtěl, a vydražil by se případně i za nižší částku, se kterou byste se pak musela spokojit a musel by se s ní spokojit i spoluvlastník.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.