Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (1 hlas)

Obracím se na vás s prosbou o právní radu v oblasti vypořádání majetku. S přítelem (druhem) jsme pořizovali pozemek a realizovali výstavbu rodinného domu. Na koupi a výstavbu jsme žádali o hypotéku, kterou ovšem příteli neschválili a tak je hypotéka psaná na mne a mé rodiče, kteří ručí svým rodinný domem (s tím, že až dostavíme a dům zkolaudujeme, změní se zástava na nově postavený dům a účastníkem úvěrové smlouvy bude přítel a já).

Koupě pozemku tedy proběhla, dům jsme postavili - ale na katastru nemovitostí jsme vlastníky pozemku já a přítel (každý polovinou). Nyní by v blízké budoucnosti mělo dojít ke kolaudaci a zapsání domu do katastru. Jak by to bylo v případě, že bychom se nyní s přítelem rozešli s vyplacením pozemku, když je psaný jako poloviční vlastník? Musela bych ho vyplácet i z odhadní ceny domu, který na pozemku stojí? Jak se zápisem stavby do katastru nemovitostí, když bych chtěla být vlastníkem já a popř. mí rodiče, kteří jsou nadále dlužníky v hypoteční smlouvě. hypotéka by zůstala nadále psaná na mne a mé rodiče. Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Dobrý den, pokud je nemovitost v podílovém spoluvlastnictví, lze toto podílové spoluvlastnictví kdykoliv vypořádat nejlépe dohodou smluvních stran. Následně by v nejlepším případě nemovitost náležela pouze Vám a vy byste mohla rozhodnout o dalším počínání ohledně práv vlastnických v katastru nemovitostí.
Pokud se ohledně vypořádání nedohodnete, může na návrh rozhodnout a určit poměru do budoucna soud. Pokud však Váš partner do nemovitost ničeho nevložil to jest prokazatelně nenavýšil hodnotu daného předmětu či jinak nezhodnotil stavbu, neměl by dostát takovému nároku.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.