Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můj otec vlastní ideální polovinu domu, který postavil. Po rozvodu vyplatil mou mamku tak, že když si našel družku, nechal na ni tu polovinu napsat a ona dala mamce peníze. Nyní by chtěl vyplatit družku, nebo nechat svou polovinu napsat na mě. Můj dotaz je takový, zda má otec přednostní právo družku vyplatit, nebo se i ona může bránit a chtít vyplatit jeho.

Stejný dotaz je i pro případ, že by otec napsal svou polovinu na mě. Kdo bude mít přednostní právo toho druhého vyplatit. Předem děkuji. Žofie.

 

ODPOVĚĎ:
Přednostní právo na výplatu z nemovitosti občanský zákoník nezná. Je rozhodné, jaká ujednání zakomponovali do smlouvy, kterou převod podíl domu převedli. Občanský zákoník však pamatoval na právo předkupní a nyní na právo předkupní, které svědčilo spolumajiteli jednotky, domu a podobně. Před prodejem poloviny domu na koupěchtivého zájemce musel spoluvlastník nabídnout ke koupi druhému spoluvlastníkovi svůj podíl na nemovitosti. Tento institut je možné sjednat smluvně. Do roku 2020 se jednalo o povinnou nabídku. Pokud takové právo existuje, je zpravidla uvedeno v katastru nemovitostí.
Vlastnictví nelze omezit. Pokud by nyní družka Vašeho otce nechtěla polovinu domu opustit, nemůže ji k odchodu nikdo nutit. Rovněž by mohla nabídnout polovinu domu jinému kupci, pokud se ve smlouvě, kterou byla polovina domu převedena na družku, nedohodli jinak. Situací je nespočet. Nejdůležitější je, jak se jednotliví spoluvlastníci dohodnout na případném vyrovnání. Nedohodnou-li se, mohou požádat o rozhřešení soud, který je velmi nákladný.
Shodné podmínky by platily v případě, že byste byla spolumajitelkou podílu Vy.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.