Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 2.50 (2 hlasů)

S manželkou bydlíme v domě, který jsem vlastnil před uzavřením sňatku a který jsme společně rekonstruovali v průběhu let po uzavření sňatku. V katastru nemovitostí ČR jsem jako majitel uveden já. Chtěl bych jako spolumajitele domu připsat do katastru i svou manželku. Poraďte mi jak to mám provést. Děkuji za odpověď.

ODPOVĚĎ:
V daném případě máte dvě možnosti:
1. vložit dům do SJM, což můžete pouze formou notářského zápisu u notáře, tzv. rozšířením SJM. V případě rozvodu byste pak dům museli jako SJM vypořádat.
2. Darovat manželce polovinu domu do podílového spoluvlastnictví, pak budete podílovým spoluvlastníky, v případě rozvodu byste vůbec nemovitost neřešili, neboť by nebyla součástí SJM. Darovací smlouvu si můžete sepsat sami nebo za pomoci právníka, není nutno oslovovat notáře.
V obou případech by v případě úmrtí některého z Vás zůstala přeživšímu polovina domu a druhá by byla řešena v rámci dědického řízení a dělena mezi dědice.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.