Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jak právně provést rozdělení objektu garáže na dva majitele? Táta má ve vlastnictví objekt, který slouží jako garáž (velikost objektu je cca 6 x 12m), v katastru je to evidováno jako "zastavěná plocha a nádvoří", ale prostě slouží to jako garáž pro více aut dejme tomu. Tato garáž má své vlastní parcelní číslo. Tato garáž je jakoby mezi pozemky táty a pozemky mými (jsme jakoby sousedé).

Tzn. cca ke třetině garáže mám přístup (přímo na hranici parcely), ke zbylým dvěma třetinám je přístup ke garáži z tátových pozemků. Cílem je to, aby ta jedna třetina byla jakoby v mém vlastnictví, zbylé 2/3 ve vlastnictví táty. Je to ale jeden stavební objekt s jedním parcelním číslem a předpokládám že rozdělit to třeba na dvě parcely není možné? Pokud ne, tak jaké jsou vlastně možnosti? Například nějaké spoluvlastnictví, kde by bylo vymezeno že tato levá 1/3 garáže bude v mém vlastnictví a zbytek tátův nebo jak to nejlépe provést a podle jaké smlouvy? A jaké doklady by se pak dávaly na katastr? Určitě by to nebylo formou prodeje, ale darem. Předem děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Aby bylo možné z jedné stavby udělat dvě, musely by stavby být dispozičně samostatné, tedy se dvěma vchody, atd... Pokud to takto reálné není, můžete pouze rozdělit spoluvlastnické podíly, které jsou ale ideální, nelze smluvně rozdělit, která část bude čí. resp. takovou smlouvu o užívání té které části si můžete sepsat mezi sebou, ale nelze ji vložit do katastru nemovitostí. Jinak spoluvlastnický podíl můžete převést koupí i darem, mezi potomkem a rodičem je vhodnější darem, žádnou daň neplatíte.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.