Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Co dělat v případě domácího násilí, když jsem podílovým vlastníkem rodinného domu s manželem. V domě jsou oddělené vchody. Byl mi doporučen i azylový dům, ale já se bojím, že mi pak syna nedají do péče. V domě bydlí také můj syn z prvního manželství s rodinou a nechce se odstěhovat. Má u nás pouze trvalé bydliště.

Kdyby jsme každý bydleli ve své půlce domu do rozvodu, bylo by to částečně řešení krizové situace a já bych se synem nemusela do azylového domu než bych požádala do péče syna. Mám nějakou šanci, aby se starší syn, který není vlastní syn manžela, odstěhoval. On nechce a manžel nesouhlasí, aby odešel. Staršímu synovi je jedno co se u nás děje. Že Investoval 150.000 Kč. do rekonstrukce, ale neplatí žádný nájem jenom služby už 2018-2022. Nemá najemni smlouvu. Je jiná možnost než jít do azylového domu, když nemám žádné peníze na kauci a na nájem v bytě. Mladší syn by musel měnit školu, bylo by to v jiném městě ten azylový dům. Nedovedu si to představit a u soudu může říct že chce zůstat doma. Domácí násilí zatím nemůžu nějak dokázat, nikdo mi nevěří, i když se volá policie a spolupracujeme s ospod. Otec má právo na své dítě mi pořád říkají. A že vše záleží na soudkyni. Manžel je navíc těžký alkoholik. Nechce se jít léčit. Moc děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud je nějaká možnost dům uzpůsobit tak, abyste mohla nerušeně užívat jen část domu, pak je to samozřejmě nejlepší varianta. Syna, který se v domě zdržuje bez Vašeho souhlasu, byste z domu dostala případně jen soudně, pokud s jeho setrváním souhlasí manžel. Ovšem pokud je dům v podílovém spoluvlastnictví, nikoliv SJM, můžete po synovi žádat nájemné. A do azylového domu jít můžete, soud by to neměl hodnotit jako okolnost, která by Vám přitěžovala při péči o dítě. Pokud ale u vás dochází k domácímu násilí, bylo by nejlepší kontaktovat poradnu, která se ve Vaší lokalitě domácím násilím zabývá, neboť ta Vás může provést celým procesem včetně právního řešení. Např. Bílý kruh bezpečí, Persefona, Rosa, apod.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.