Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ráda bych se zeptala, z jakých důvodů lze vyjmout pozemek z Honitby a zda na to mám právo nebo to lze zamítnout. Na pozemku (který vlastním a je veden jako trvalý travní porost) myslivci zvěř krmí a poté střílí, jsou tam zbytky krve apod. , také stopy od kolejí aut. Ráda bych na pozemku pěstovala plodiny a byliny, využívání pozemku myslivci je pro mě v rozporu. Také se na pozemku necítím bezpečně. Děkuji, Dominika.

ODPOVĚĎ:
V tomto případě je nutné vyjít z § 2 písm. e) zákona o myslivosti, který vymezuje tzv. nehonební pozemky a dělí je do dvou skupin:
a/ pozemky uvnitř hranice současně zastavěného území obce, jako náměstí, návsi, tržiště, ulice, nádvoří, cesty, hřiště a parky, pokud nejde o zemědělské nebo lesní pozemky mimo toto území, dále pozemky zastavěné, sady, zahrady a školky řádně ohrazené, oplocené pozemky sloužící k farmovému chovu zvěře, obvod dráhy, dálnice, silnice, letiště se zpevněnými plochami, veřejná a neveřejná pohřebiště,
b/ pozemky, které byly za nehonební prohlášeny rozhodnutím orgánu státní správy myslivosti.
Všechny zbývající pozemky jsou pozemky honebními (jak to vyplývá z § 2 písm. f) zákona o myslivosti).
Vzhledem k tomu, že Vámi vlastněný pozemek je součástí honitby, předpokládám, že nespadá do žádné z kategorií pozemků uvedených pod písm. a/ výše. V takovém případě je jedinou možností prohlášení Vašeho pozemku za pozemek nehonební.
Dle § 17/2 zákona o myslivosti platí, že:
„Orgán státní správy myslivosti z důvodů bezpečnostních nebo vojenských nebo zájmu vlastníka prohlásí za nehonební pozemky i jiné pozemky než pozemky uvedené v § 2 písm. e), a to buď z vlastního podnětu nebo na návrh vlastníka. “
Dle § 59/1 písm. d) zákona o myslivosti rozhoduje kraj mimo jiné o:
„prohlášení dalších pozemků za nehonební (§ 17 odst. 2) “
Je proto zapotřebí, abyste se obrátila na orgán státní správy myslivosti a podala u něj návrh na prohlášení Vašeho pozemku za nehonební. V tomto návrhu bude nutné uvést patřičné zdůvodnění (můžete zmínit například Váš úmysl využívat tento pozemek zemědělsky, což je v rozporu s užíváním pozemku myslivci, můžete zdůraznit bezpečnostní hledisko apod.).
Rozhodne-li orgán státní správy myslivosti ve Váš neprospěch (tzn. že Váš pozemek za nehonební neprohlásí), budete se moci bránit, a to případně i žalobou ke správnímu soudu.
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 449/2001 Sb. , o myslivosti

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.