Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Soused koupil vedlejší dům s pozemkem a přišel s tím, že část zahrady, kterou užíváme, je jeho. Rodiče našli originál kupní smlouvu a geometrický plán, kdy můj děda tuto část zahrady od bývalého souseda koupil. Tato smlouva ale bohužel nebyla dána na katastrální úřad (proběhlo cca 1970). Nyní soused požaduje zaplacení části pozemku, který už děda koupil. Co máme dělat?   Děkuji za odpověď. Bedřich.

ODPOVĚĎ:
Chcete-li vyřešit nastalou situaci smírně, lze Vám doporučit předmětnou část zahrady od souseda odkoupit. Skutečnost, že Váš dědeček (či jeho tehdejší soused) nevložil kupní smlouvu do katastru nemovitostí, totiž představuje značný problém - toto opomenutí má za následek stav, že se Váš dědeček nikdy nestal vlastníkem jím zakoupené části sousedova pozemku (tato část pozemku zůstala i nadále vlastnictvím souseda).
Dodatečné vložení kupní smlouvy do katastru nemovitostí již není možné, neboť v mezidobí (od uzavření této kupní smlouvy) došlo ke změně vlastníků obou pozemků (sousedova i Vašeho).
Odkoupení části Vámi užívané zahrady můžete ale také odmítnout s tím, že jste se stali jejími vlastníky, a to na základě vydržení. Pro vydržení nemovité věci je zapotřebí splnit dvě základní podmínky: 1/ nepřerušená držba musí trvat alespoň deset let, přičemž do této doby se započítává i držba realizovaná právními předchůdci (což je ve Vašem případě jistě splněno), 2/ musí se jednat o držbu v dobré víře (v tomto případě je možné mít určité pochybnosti).
O držbu v dobré víře jde tehdy, je-li držitel (s ohledem na všechny okolnosti a s vyvinutím běžné opatrnosti) přesvědčen o tom, že předmětná nemovitá věc je jeho vlastnictvím. Vzhledem k tomu, že Váš dědeček si musel být vědom toho, že kupní smlouva nebyla vložena do katastru nemovitostí, nemusela být jeho dobrá víra založena. Další vlastníci Vašeho pozemku však již v dobré víře být mohli. V jejich případě však může hrát roli fakt, že vlastnický nesoulad mohl být poměrně snadno zjistitelný náhledem do katastru nemovitostí (což lze učinit i online). Dobrá víra na Vaší straně proto může i nemusí být založena.
Nehodláte-li se se sousedovým návrhem smířit, můžete argumentovat tím, že jste se stali vlastníky předmětné části pozemku, a to na základě vydržení. Pokud to soused uzná, budete s ním moci sepsat tzv. souhlasné prohlášení, které bude následně nutné vložit do katastru nemovitostí. Pakliže soused vydržení neuzná, budenutné vyřešit spor soudní cestou - Vy či soused budete muset podat k místně příslušnému okresnímu soudu tzv. určovací žalobu (jejím prostřednictvím se budete domáhat, aby soud rozhodl/určil, zda k vydržení došlo či nikoli). K přípravě žaloby (popř. i předžalobní výzvy) a k zastupování v rámci soudního řízení Vám doporučuji využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
(a to advokáta, který se věnuje oblasti občanského práva).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.