Počet stránek ve webu: 43.183

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (1 hlas)

Na podzim roku 2021 jsme koupili rodinný domek. Máme společnou studnu se sousedkou. Chceme si tento rok dělat vrt, studna je z roku 1950-1955, a má jen 5-6m. Takže by prostě bylo málo vody. Studna je větší částí na pozemku sousedky, na našem pozemku je opravdu jen kousek. V kupní smlouvě bohužel studnu nemáme.

Po bývalém majiteli, ale máme nějaké dokumenty (technická zpráva k domu, nákres k stavebnímu povolení, stavební povolení). V těchto dokumentech je zakresleno a zapsáno to, že zdroj vody je stávající studna na pozemku. Dokumenty mají i razítka a podpis od městského úřadu. Se sousedkou nejdříve problémy nebyly. Teď tvrdí že je studna jen její a že nás odpojí. To vše velmi nepříjemným způsobem. Zjistili jsme zatím jen to, že si sousedka v roce 2020 (po smrti původního majitele, před prodejem domu) zažádala na úřadě o možnost nakládání s podzemními vodami z této studny, a to jí bylo povoleno. Ze studny tady původní majitel čerpal vodu určitě cca 20 let. Prosím může nás jen tak sousedka odpojit? Ohání se tím, že když podávala žádost v roce 2020, měla zde hydrogeologa, a má teď pasport ke studni, a ta je jen její. Jak máme prosím tuto situaci řešit? Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Řešení Vámi popsaného sporu se sousedkou je odvislé od toho, kde a kdy hodláte svůj vrt realizovat. Pokud totiž hodláte vrtat mimo tuto studnu (tedy kdekoli jinde na Vašem pozemku), můžete tak učinit co nejdříve, abyste se stali v otázce dodávek vody na sousedce nezávislí.
Co se týče vlastnictví studny, je v první řadě otázkou, zda tato studna představuje samostatnou věc (stavbu) v právním smyslu. Studny, které jsou například vyzděné, popř. vyvložkované betonovými skružemi apod. bývají zpravidla považovány za samostatné stavby. Naopak studny vrtané se za samostatné stavby obvykle nepovažují (jelikož se ve své podstatě jedná pouze o otvor v zemi).
Pokud byste chtěli/potřebovali zůstat se svým domem napojeni ještě nějaký čas, přičemž sousedka by Vám vyhrožovala odpojením, bylo by nutné řešit spor soudní cestou. Před podáním žaloby by bylo vhodné obrátit se na soud s návrhem na nařízení předběžného opatření, kterým by soud sousedce přikázal Vás od zdroje vody neodpojovat (a to až do doby, kdy by byla tato věc pravomocně rozhodnuta). Následně by bylo nutné podat k tomuto soudu tzv. určovací žalobu, jejímž prostřednictvím byste se domáhali, aby soud určil, že studna je předmětem spoluvlastnictví (a to Vás a sousedky).
Je samozřejmě otázkou, zda by se Vám podařilo prokázat, že pozemek jste zakoupili zároveň se studnou, resp. se spoluvlastnickým podílem na této studni. Vámi zmiňované dokumenty (které jste převzali od původního vlastníka pozemku/domu) nevypovídají nic o tom, kdo je vlastníkem této studny (to by patrně muselo být prokázáno svědeckými výpověďmi těch, kdo o tom mají nějaké povědomí).
Pokud by spor se sousedkou dospěl do soudní fáze, doporučuji Vám využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
(a to advokáta, který se zabývá oblastí občanského práva).
Jako ideální řešení se samozřejmě jeví nechat si příslušným veřejnoprávním orgánem schválit realizaci vrtu a tento provést kdekoli na Vašem pozemku co nejdříve.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.