Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Moji rodiče vlastní 2 rodinné domy a chtějí je ještě za života částečně rozdělit mezi své děti, mě a mého bratra. V novějším domě (bungalov, z r. 2009) stále bydlí a zřejmě budou bydlet až do smrti. Ve starším dvoupatrovém domě (z r. 1928) bydlí můj bratr, a tak jej chtějí na něj přepsat (darovat). Jenže po jejich smrti případně odchodu z bungalovu by se tam chtěl můj bratr přestěhovat a staršího domu se zbavit.

Já s tím nemám problém, o nemovitosti nestojím, ale lámeme si hlavu s tím, jak by se měl bratr se mnou finančně vyrovnat, aby bylo rozdělení majetku fér. Rodiče navrhují, že prodej staršího domu by byl v mé režii a za mnou by šly i peníze za něj a myslí si, že to tak mohou ošetřit v darovací smlouvě bratrovi. Mně to zní jako hloupost. Je možné postupovat jinak, lépe, aby nedošlo ke ztrátám na žádné ze stran? Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud chtějí rodiče vyřešit situaci za života, tak můžou nemovitosti převést nikoliv každou na jednoho z vás, ale ke každé nemovitosti každému z vás zřídit spoluvlastnický podíl o vel. id. 1/2. V případě prodeje se pak podělíte rovnoměrně a pokud by se bratr chtěl přestěhovat do bungalovu, tak byste k tomu okamžiku nechali bungalov ocenit a Vy byste svou půlku na bratra přepsal a bratr Vám vyplatil finance odpovídající polovině hodnoty stanovené znaleckým posudkem. Možností je asi mnoho, vždy záleží především na tom, jestli budete schopni se v budoucnu rozumně domluvit či nikoliv.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.