Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.50 (2 hlasů)

Mám o 2 roky staršího bratra a rodiče na nás přepsali nemovitost (tedy nám ji darovali) s podmínkou dožití. Otec již nežije a matka měla úraz a do domu se již nevrátí. Nyní má starší bratr o tuto nemovitost i nadále zájem a já mám zájem o vyplacení poloviny podílu. Bratr mi však sdělil, že nemá peníze, aby mi mohl polovinu vyplatit. Jen tak mu darovat nemám zájem. Co mám pro to tedy udělat? Děkuji.

ODPOVĚĎ:
Pokud se nedohodnete a nechcete setrvat ve spoluvlastnictví, musel byste k soudu podat žalobu o vypořádání podílového spoluvlastnictví. Soud by zvažoval, zda nemovitost není reálně rozdělitelná na dvě nemovitosti, pokud není, pak by zjišťoval, kdo ze spoluvlastníků má případně o nemovitost zájem a zda je schopen druhého spoluvlastníka v rozumném čase (cca max. 3 měsíce) vyplatit a pokud nebude ani jeden schopen vyplatit druhého, pak soud nařídí prodej ve veřejné dražbě a výtěžek dražby bude rozdělen mezi spoluvlastníky. Jelikož až na drobné výjimky již neexistuje předkupní právo spoluvlastníků, můžete svůj podíl na domě prodat i někomu zcela jinému, tedy jakémukoliv cizímu zájemci.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.