Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlím v pronajatém bytě, na nájemní smlouvě jsem uvedená já a můj syn. Ještě před nastěhováním do tohoto bytu jsem se seznámila s mužem, který ovšem v tu dobu dlouhodobě pracoval v zahraničí, vedli jsme tzv. vztah na dálku. V květnu 2021 se vrátil natrvalo, začali jsme spolu žít již "na blízko", ale ukázalo se, že jsme naprosto odlišní lidé, kouzlo z jeho strany vyprchalo, přátelí se s mnoha ženami a žije sociálními sítěmi.


Přítel nemá práci, prodal svůj byt, aby již nemusel splácet hypotéku a tzv. si užívá života. Začala jsem mu překážet. Můj nábytek se odklidil nebo vyhodil, protože on má přece lepší. Syn nemá nárok na svůj pokoj, protože přítel přece potřebuje svůj pokojíček. Nedělám si srandu, to mi opravdu řekl. Má tam svůj počítač a celé dny hraje hry. Syn je raději u otce. No, situace eskalovala a eskalovala, až jsem se po velkém množství urážek a absurdních situací zlomila a ukončila ten vztah. Otázka je, jak pána vystěhovat. Podotýkám, že půl nájmu zatím vždy zaplatil. Na dotaz, kdy se odstěhuje, je mi odpovězeno, že mám držet hubu. Tak nevím, co dělat, jak správně právně řešit jeho vystěhování. Přemýšlela jsem i, že se odstěhuji já se synem, ale nevím proč, když ten byt jsem sama dávala do pořádku, sama zařizovala a smlouva je napsaná na mně. Děkuji mockrát, nevím si rady. S pozdravem Leona.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud se jedná o nájemní byt a Vy a syn jste nájemci, pak je samozřejmě problém, že pána vystěhovat sami nemůžete. Může to učinit jen pronajímatel jako vlastník bytu, který ho tam z nějakého nepochopitelného důvodu trpí evidentně bez písemné smlouvy. V dané věci je tedy třeba navázat komunikaci s pronajímatelem a domluvit se s ním na dalším postupu. Pokud pán totiž žádnou smlouvu nemá, lze ho vyklidit, ale to pouze na základě soudního rozhodnutí, kdy soudní řízení by musel iniciovat vlastník bytu, tedy pronajímatel.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.