Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Moje matka společně se sestrou a jejich matkou (mou babičkou) byly vlastníky bytu s podíly 50% - 25% - 25%. Nyní, když babička zemřela, zdědily obě dcery podíl po babičce, tj. 12,5% každá. Nyní je moje matka většinový vlastník bytu a chtěla by ho prodat.

Jenže její sestra jí dělá neustále naschvály, pořád zvyšuje cenu, kterou by za byt chtěla a matku neustále vydírá tím, že pokud jí nedá polovinu z prodejní ceny bytu, tak nikdy nebude souhlasit z prodejem. Potřebuji poradit, jak dále postupovat a jak obvykle soud v podobných případech rozhoduje. Děkuji. Ambrož.

 

ODPOVĚĎ:
Vaše maminka má dvě možnosti. Buď prodat pouze svůj podíl nebo podat k soudu žalobu o vypořádání podílového spoluvlastnictví, kterou se bude domáhat přikázání bytu do svého vlastnictví s vyplacením sestry. Jelikož už není v zákoně zakotveno předkupní právo spoluvlastníka, může maminka svůj podíl prodat, aniž by to sestře oznámila. Není tedy třeba, aby sestra souhlasila. Samozřejmě chápu, že prodat pouze podíl může být problematické, na druhou stranu existují různé subjekty, které skupují podíly, takže tento subjekt už by se pak případně se sestrou soudil sám.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Zrušení spoluvlastnictví soudně - spolumajitel chce velkou částku za svůj podíl
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.