Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Je možné, aby manžel převedl svůj podíl (máme byt ve SJM) na dvě naše nezletilé děti? Zároveň bychom potřebovali zřídit věcné břemeno s právem dožití. Manžel má dospělou dceru z prvního manželství, a nechce, aby náš společný byt byl v budoucnu předmětem dědického řízení.

Případně prosím o radu, jak se dá jiným způsobem zajistit vyloučení našeho společného bytu z případného dědického řízení vůči dceři z prvního manželství. Děkuji za Vaši odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud je byt ve společném jmění manželů, nejedná se o podílové spoluvlastnictví. Tedy pokud by mělo být cokoliv převáděno, může tak být činěno pouze s Vaším souhlasem, resp. podpisem a zbytek bytu by stále byl ve společném jmění manželů. Nejlepší řešení by tedy bylo převést nemovitost za života, aby do dědictví nic nezbylo nebo u notáře sepsat tzv. zúžení SJM, kdy nemovitost by byla převedena pouze na Vás a v případě úmrtí manžela by tedy byt vůbec nebyl předmětem dědění po něm.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.