Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji jako vedoucí oddělení v oboru zdravotnictví a na jaře 2020 byla v našem městě uspořádána charitativní akce, jejíž cílem bylo zakoupení přístroje na neinvazivní podporu dýchání u dětí. Sama jsem si vybrala přístroj, který na oddělení potřebuji a jehož technické parametry splňují všechny moje požadavky.

Sponzor peněžní dar převedl na účet mému zaměstnavateli. Jedná se o částku cca 160.000 Kč. Stále jsem čekala na zakoupení přístroje, který dosud nedorazil, ačkoli peníze od sponzora dávno můj zaměstnavatel přijal. Nyní mi zaměstnavatel oznámil, že na mnou požadovaný přístroj vypisuje výběrové řízení, protože cena přístroje převyšuje částku 100.000 Kč a jedná se o veřejné peníze. Současně mi zaměstnavatel navrhuje, abych svoji původní technickou specifikaci změnila za specifikaci, která mi v mnoha parametrech nevyhovuje (nesplňuje určité konkrétní požadavky na ventilaci dětí). Důvodem návrhu zaměstnavatele je, že má v plánu vypsat výběrové řízení na podobné přístroje na dospělá oddělení ARO. A tak by výběrové řízení na zmíněný přístroj na moje oddělení mohlo být součástí výběrového řízení pro celou společnost. Motivace zaměstnavatele je, myslím, dvojí. Jednak bude mít méně práce s jedním výběrovým řízením místo dvou a jednak peníze, které ušetří v případě vítězství levnějšího přístroje, využije jinak. Cena podobného přístroje pro dospělé se pohybuje kolem 50.000 Kč. Prosím o sdělení, zda mohu argumentovat tím, že jsem se se sponzorem osobně domluvila na typu přístroje, udala konkrétní částku a typ přístroje, který požaduji a již tedy není nutné vypisovat výběrové řízení? Jedná se o dar. Myslím si, že sponzor nebude mít problém mi tuto naši dohodu potvrdit. Nerada bych uváděla jméno zaměstnavatele. Jedná se ale o akciovou společnost. Ještě doplňuji, že na původní technické specifikaci budu trvat, ačkoli můj zaměstnavatel tvrdí, že mnou požadovaná technická specifikace je diskriminační (logicky vyhovuje pouze jednomu vybranému přístroji). Napříště mi je jasné, že každý sponzorský dar přijmu nejlépe v podobě přístroje, ne v podobě peněz. Děkuji velice za vaši laskavou odpověď i čas, který odpovědi věnujete. Nela.

 

ODPOVĚĎ:
O sponzorském daru by měla být vyhotovena písemná smlouva, ve které bude i specifikované, na co přesně mají být peníze užity, tj. na jaký přístroj – jeho parametry. Z tohoto by také mělo být vycházeno. Určitě není vhodné měnit parametry, pokud dohoda se sponzorem byla jiná.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.