Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Expřítel, který je v exekuci a alkoholik nechce opustit můj byt. Mám strach nejen z obecného pohoršení, které svým jednáním pod vlivem alkoholu způsobuje, ale hlavně z toho, že mě psychicky týrá, bere si jako rukojmí mého psa etc.

Tuším, že existuje něco jako zákaz přiblížení a vykázání ze společných prostor (i když v mém případě jde o byt, kde nemá trvalé bydliště, takže žádný právní nárok na to, zde byt nemá). Jak mám prosím postupovat v případe, že nechci, aby se mohl pohybovat kolem mého bytu a bydliště mých rodičů? Předem děkuji za zpětnou vazbu a přeji příjemný den, Anna.

 

ODPOVĚĎ:
Zákon umožňuje, aby byla taková osoba vykázána z obydlí (bez ohledu na to, zda tam má trvalé bydliště či nikoliv) a také z bezprostředního okolí. Na deset dnů může tuto osobu vykázat Policie ČR, pokud jsou splněny následující podmínky:
Lze-li na základě zjištěných skutečností, zejména s ohledem na předcházející útoky, důvodně předpokládat, že se osoba dopustí nebezpečného útoku proti životu, zdraví anebo svobodě nebo zvlášť závažného útoku proti lidské důstojnosti, je policista oprávněn vykázat tuto osobu z bytu nebo domu společně obývaného s útokem ohroženou osobou, jakož i z bezprostředního okolí společného obydlí. Policista je oprávněn tuto osobu vykázat i v její nepřítomnosti.
Následně lze také podat k civilnímu soudu návrh na vydání předběžného opatření dle ust. 400 a násl. zákona č. 292/2013 Sb. , kdy bude soudem této osobě zakázáno zdržovat se v bytě, v jeho bezprostředním okolí, či Vás jakkoliv kontaktovat. Předběžné opatření se nařizuje na 1 měsíc, lze prodloužit o dalších 5 měsíců. Současně se lze u soudu domáhat žalobou toho, aby tato osoba vyklidila byt (na stálo). V této věci doporučuji kontaktovat některého z advokátů (www.advokatikomora.cz), jelikož řízení před soudem je značně formalizované.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.