Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2019 jsme se s přítelem rozhodli pořídit si dům. Našli jsme si pozemek, který byl zaplacen mými rodiči a splácíme jim půl na půl dohodnutou částku na jejich bankovní účet. Na dům byla zařízena hypotéka (psána na přítele), kterou splácíme v poměrné výši k našim platům (posílám peníze na bankovní účet přítele, ze kterého se pravidelně strhává částka na hypotéku).

Na dům byl ještě potřeba úvěr, který je taktéž psaný na přítele a který splácí pouze přítel. Nemovitost je v katastru nemovitostí ČR psána také na přítele. Potřebovala bych smlouvu, která zajistí, že v případě rozchodu mně bude poměrná část hodnoty nemovitosti vyplacená - vzhledem ke splátkám mým rodičům za pozemek a za splátky hypotéky. Jedná se v tomto případě o před/manželskou smlouvu? Jak má taková smlouva vypadat? Mohla bych požádat o vzor? Děkuji. S pozdravem Milena.

 

ODPOVĚĎ:

V daném případě se jedná o tzv. smlouvu nepojmenovanou, která v zákoně není výslovně popsána a je třeba ji tzv. ušít na míru účastníkům. Vzor Vám proto poskytnout nemohu, nicméně ve smlouvě je třeba vymezit smluvní strany, částku, která byla investována, okamžik, kdy bude vyplacena, event. jaká skutečnost by musela nastat, aby byla částka vyplacena. Pokud se chystáte uzavřít manželství, můžete toto ošetřit i v předmanželské smlouvě, tu ale musí dle zákona sepsat pouze notář notářským zápisem, jinak by smlouva byla neplatná.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.