Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (1 hlas)

09/2019 mi zemřel otec, který nezanechal závěť ohledně toho, kdo zdědí dům s pozemkem. Začalo tedy dědické řízení. Můj bratr byl několikrát předvolán, ale nikdy se nedostavil. Notářka mi dala plnou moc, kterou bratr podepsal a tím mě zmocnil v jeho zastupování. Soud rozhodl, že dům i s pozemkem dědím já a bratr získá peníze (musím ho tedy vyplatit).

A nyní k věci: v domě bydlí bratr a má tam trvalé bydliště. Nemá však žádnou nájemní smlouvu. Od té doby, co podepsal plnou moc nekomunikuje. Nezvedá telefon, neotvírá. Já klíč od, teď už svého, domu nemám. Dům chci prodat a bratra vyplatit. Vím, že existuje Žaloba na vyklizení nemovitosti, ale na jak dlouhou dobu tento soudní proces je? Nemůžu čekat roky a platit za něj energie a další poplatky. Co v takovém případě doporučujete? Existuje nějaká jiná varianta než podat žalobu? A můžu jako majitel domu odpojit energie a vodu, když bratr dům užívá, ale nemá k tomu žádné právo? Děkuji Vám za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
V daném případě bohužel žádná jiná transparentní varianta než žaloba o vyklizení neexistuje. Doba soudního procesu závisí na vytíženosti soudce, snaze oddalovat věc druhým účastníkem sporu, otázce podání opravného prostředku. Z praxe mohu sdělit, že ukončení věci může být cca do dvou let od podání žaloby. Za situace, kdy bratr za bydlení nic nehradí, po něm můžete dále žádat bezdůvodné obohacení, tedy nájem, který je v místě obvyklý. Nechat odpojit energie můžete, když za ně neplatí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.