Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám polovinu nemovitostí = parcelu st. s domkem a parcelu jako zahradu. Obě nemovitosti jsou v katastru nemovitostí ČR uvedeny tak, že já mám u obou nemovitosti vždy 1/2 a druhou polovinu má z 1/4 vždy dcera a z 1/4 vždy syn. Chci tu svoji polvinu darovat tak, že 1/2 mého podílu (= tedy 1/4 z celku) dám ještě synovi a tu druhou polovinu mého podílu (=tedy také 1/4 z celku) dám synovi mé dcery.

Takže potom by to bylo tak, že dcera bude mít nadále jen 1/4 nemovitostí jako má dosud, syn by měl tedy již 1/2 nemovitostí a 1/4 nemovitostí by měl syn mé dcery. Tady je pro darovací smlouvu vše jasné. Jenže chci do darovací smlouvy a hlavně do návrhu na vklad do katastru dát věcné břemeno mého dožití a užívání a věcné právo zákazu zcizení a zatížení po dobu mého dožití = po dobu věcného břemene. Protože předpokládám, že nelze dát věcné břemeno a zákaz zatížení a zcizení jen na darovanou moji část, ale musí to být vždy na celé nemovitosti, jde mi o to, jak napsat návrh na vklad. Ptám se. Musím do návrhu na vklad v části "Účastníci" uvést i dceru, které v podstatě nic nedaruji? Myslím, že ano. Musí návrh na vklad v části podpis navrhovatele (část "Účastníci") podepsat všichni účastníci, tedy i dcera? Musí, nebo je vhodné, aby na darovací smlouvě byl též ověřený podpis mé dcery, že smlouvu vzala na vědomí? Děkuji.  

 

ODPOVĚĎ:
Pokud zřizujete věcné břemeno doživotního užívání, musí s tím souhlasit všichni spoluvlastníci nemovitosti. S dcerou byste tedy měl uzavřít přímo smlouvu o zřízení věcného břemene, nikoliv ji pouze jen uvést do návrhu na vklad. Návrh na vklad pak stačí podepsat pouze jedním z účastníků.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.