Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vlastním nemovitost, kterou mi můj otec daroval 2010. Bydlí zde cca 12 let se svojí ženou. 08/2018 jsem se nastěhoval se svojí rodinou. Jeho žena nás neustále psychicky týrá, omezuje nám pohyb po nemovitosti, dělá naschvály schovává nám věci, vyhrožuje ztrátou zaměstnání atd. Nemá se mnou ani nájemní smlouvu ani věcné břemeno.

Co mohu dělat? Mohu ji vystěhovat svépomocí? Ani otec zde nemá věcné břemeno k nemovitosti, navíc ho neustále přesvěčuje, že vlastně za všechno můžu já a moje partnerka mohu se nějak bránit, protože sitace je již neunosná. Hlavně mne zajímá způsob vystěhování - zda svépomocí (vynést věci před dům nebo do veřejného skladu + výměna zámků) nebo formou žaloby na vystěhování. Dále bych rád nárokoval nájemné od nové manželky dárce a to 3 roky zpětně. Prosím o radu jak situaci co nejrychleji vyřešit. Děkuji Simon.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud v domě bydlí otec s manželkou bez platné nájemní smlouvy, bezdůvodně se obohacují. Doporučila bych volit jediný zákonný způsob, a to je žaloba o vyklizení. Stejně tak můžete právě z titulu bezdůvodného obohacení nárokovat nájemné 3 roky zpětně. V obou případech ještě před podáním žaloby vyzvěte protistranu doporučeným dopisem k dobrovolnému plnění a upozorněte na odhodlání věc řešit soudně.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.