Počet stránek ve webu: 43.110

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2017 se nastěhoval k sousedce nový druh. Z důvodů, jak mi sdělil, že mu na zahradě ve vedlejší obci otrávili psa a vytýkali mu, že psi neustále obtěžují štěkáním. Psy nastěhoval na pozemek majitelky domu, se kterou máme stejnou uličku. Psi měli nejprve v domě, posléze je nastěhovali do přístavku proti našim oknům a nakonec do kotce přímo proti našim dveřím i oknům.

Čili dále od jejího domu. Psi posledních pár měsíců už nevenčí, na cca 5 minut jednou max. 2x denně je vypustí na zahradu, která sousedí s naší. Šíře zahrad je cca 5 m. Psi neustále štěkají - hodiny a hodiny vkuse i v nočním hodinách. Také se z kotců line velmi silný pach exkrementů - čistí je velmi zřídka. Prosili jsme majitelku domu i toho pána o nápravu, že štěkání psů 3-5 hodin vkuse - to se nedá vydržet. Odbyli nás, že psi jsou od toho a ať štěkají. Jim prý zase vadí, že uličkou jezdím na invalidním vozíku. Podotýkám, je elektrický, nehlučný (se štěkotem psů se to nedá srovnat a takové tvrzení je nesmyslné). Pro jistotu jsme koupili za tisícovku nové pneumatiky, obalila jsem držáky na berle, ať o sebe neťukají. Po roce obtěžování hlukem jsem se obrátili na přestupkovou komisi OÚ Holešov. Výsledek jednání? Štěkání psa je jeho přirozenost a právnička si je předvolala a na jednání jí řekli, že psi neštěkají více než je obvyklé. Při tom na naši stížnosti bylo podepsáno 6 osob, sousedů, kteří toho mají také plné zuby - štěkání je slyšet dosti daleko. Štěkání v noci není rušení nočního klidu. Pes prý neví, že nemá štěkat. Podali jsem trestní oznámení, ale od února 2019 čekáme a čekáme. Na soudě se divili, proč to neřeší přestupková komise, že je to jasné. Když už je toho opravdu moc - včera (04.09.2019) štěkali od 17 do 23 hodiny, jedeme za město, já spím v autě, manžel ve stanu. A to musíme dělat několikrát do měsíce. Můj zdravotní stav PPS - neurologické svalové onemocnění se hodně zhoršil, nevyspání - stres. Když majitelů psů tvrdil, že manžel úmyslně psy dráždí ke štěkání tím, že kouří na židli před domovními dveřmi. Manžel začal chodit kouřit do garáže. Pořád se jim snažíme vyhovět, ale situace je horší a horší. Máme ještě nějakou jinou možnost? Znovu to chceme dát na přestupkovou komisi, jak argumentovat na komise? Sousedé vedle nás podpoří a stížnost rovněž podepíší i oni jsou už ze štěkání "na nervy", sami mají psa a i když jsou trochu dále od kotců, slyší to. Děkujeme za radu.  

 

ODPOVĚĎ:

Je zde možnost domáhat se ochrany u civilního soudu, jelikož zákon stanovuje:
Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku; to platí i o vnikání zvířat. Zakazuje se přímo přivádět imise na pozemek jiného vlastníka bez ohledu na míru takových vlivů a na stupeň obtěžování souseda, ledaže se to opírá o zvláštní právní důvod.
Nicméně výše uvedené ustanovení lze aplikovat pouze v případě, že toto obtěžující chování je „v míře nepřiměřené místním poměrům“.
V případě přestupkové komise je potřeba velice podrobně popsat celou situaci a její důsledky (ať už hluk, zápach, apod. , tak i jak často a v kterých hodinách zejména apod.). Pokud byste s rozhodnutím přestupkové komise nesouhlasili, můžete proti němu podat odvolání.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.