Počet stránek ve webu: 43.161

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Matka mi chce darovat rodinný dům a pozemky s věcným břemenem doživotního užívání a podmínkou, že dům a pozemky po její smrti neprodám. Mám dotaz zda podmínku „Neprodatelnosti nemovitostí„ lze vůbec zapsat jako věcné břemeno. Pokud je taková podmínka možná, tak mě zajímá, zda by přešla v případě daru mým dětem nebo dědictví i na mé dědice.

Podle mého názoru v případě přechodu podmínky (dar, dědictví) na další osoby by v konečném důsledku nemovitosti mohl získat stát, pokud by nebyli již další dědici. Také mě zajímá, zda by bylo platné ustanovení „Neprodejnosti nemovitostí“ v závěti matky na nemovitosti, které již vlastním.  

 

ODPOVĚĎ:

Takové věcné břemeno - služebnost - zřídit nelze, neboť to zásadním způsobem zasahuje do vlastnického práva vlastníka. Stejně tak taková podmínka není možná v závěti, protože fakticky nelze nijak zajistit, aby byla dodržena. Teoreticky tedy je možné, aby byla taková podmínka uvedena v závěti, ale její vymožení a následná kontrola jsou nulové.


  ► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Darování nemovitosti se zákazem prodeje - je možné podmínku zapsat do kupní smlouvy?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.