Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem před podpisem kupní smlouvy na pozemek se zahradní chatkou v osobním vlastnictví. Pozemek je součástí zahrádkářské osady, ze které k pozemku přináleží spoluvlastnický podíl (1/64) na nemovitosti zahrnující příjezdovou komunikaci a společné sociální zařízení.

Jak mám postupovat, abych od prodávajícího koupil kromě pozemku s chatkou v osobním vlastnictví také spoluvlastnický podíl, který podléhá zákonnému předkupnímu právu spoluvlastníků?  

 

ODPOVĚĎ:
Převádí-li se spoluvlastnický podíl na nemovité věci (např. pozemku), mají spoluvlastníci předkupní právo, ledaže jde o převod osobě blízké.
Nedohodnou-li se spoluvlastníci o výkonu předkupního práva, mají právo vykoupit podíl poměrně podle velikosti podílů.
Pokud nekupujete toto od osoby blízké, musí být předkupní právo náležitě uplatněno, a to takto:
Zákon stanovuje, že povinnost prodávajícího nabídnout věc předkupníkovi ke koupi dospěje uzavřením smlouvy s koupěchtivým (Vy). Je třeba tedy uzavřít kupní smlouvu na zmiňovaný podíl. Tato smlouva bude uzavřena s tzv. rozvazovací podmínkou předkupního práva. Tzn. že pokud by bylo předkupní právo ze strany ostatních spoluvlastníků využito, smlouva, kterou jste uzavřel, bude zrušena automaticky.
Zákon:
Nabídku učiní prodávající předkupníkovi ohlášením všech podmínek. Při nabídce se vyžaduje oznámení obsahu smlouvy uzavřené s koupěchtivým. Nabídka ke koupi nemovité věci vyžaduje písemnou formu.
Přijme-li předkupník nabídku, uskuteční se koupě mezi prodávajícím a předkupníkem za týchž podmínek, jaké prodávající dohodl s koupěchtivým.
Je tedy potřeba uzavřenou kupní smlouvu na podíl, resp. její obsah (podmínky koupě, cena, splatnost, termín předání apod.), oznámit osobám, kterým svědčí předkupní právo. Oznámení musí být v písemné formě.
Zákon:
Předkupník zaplatí kupní cenu v ujednané lhůtě, jinak do osmi dnů po nabídce u věci movité a u nemovité věci do tří měsíců po nabídce.
U Vás tedy budou platit 3 měsíce, jelikož se jedná o nemovitost.
Pokud bude předkupní právo využito, Vaše smlouva na podíl bude automaticky zrušena a smlouva mezi spoluvlastníky (předkupníky) a prodávajícím bude mít obsah Vaší zrušené smlouvy, jelikož musejí být zachovány totožné podmínky.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.