Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Matka (po smrti otce) vlastnila rodinný urnový hrob, o který se starala ona a moje rodina. Po její smrti jsem nebyla (nevím proč) pozvána k dědickému řízení a vše vyřizoval můj bratr. Vzhledem k tomu, že mezi námi nebyl dobrý vztah kvůli dědictví rodinného domu (matka ještě za života nám darovala každému polovičku domu a bratr se s tím nesmířil, chtěl dům sám pro sebe), bratr mně žádné vysvětlení nepodal.

O hrob se začala starat jeho rodina a vše, co jsme my okolo hrobu udělali bylo likvidováno a tím bylo naznačeno, že se o hrob nemáme starat. Po smrti bratra se švagrová o hrob, který je v jejím bydlišti opět odmítá starat. Vzhledem k tomu, že je mi už přes 70 let a bydlím 80 km daleko, chtěla bych hrob, ve kterém jsou pouze urny mých rodičů přestěhovat do svého bydliště, ale musím prý mít souhlas švagrové, která mi ho nechce dát. Vyžaduje pouze, abych platila pronájem hrobového místa a o hrob se starala. Kdo je vlastníkem celého hrobu po smrti mé matky není jasné, protože dědické řízení tento problém nevyřešilo. Bratr zřejmě hrob v dědickém řízení úmyslně zapřel. Prosím o vysvětlení, komu v tomto případě hrob náleží a jak postupovat při přestěhování hrobu, aby nebyla zneuctěna památka zesnulých a o hrob bylo dostatečně postaráno. Za vyřízení děkuje Anežka.

 

ODPOVĚĎ:
V daném případě máte pouze dvě možnosti. Jednou je domluva, pokud se domluvíte, není třeba žádného úředního rozhodnutí. Pokud se ale nedomluvíte, nezbude, než vyvolat u soudu dodatečné projednání dědictví a vyřešit, kdo hrobové místo a práva a povinnosti z něj zdědil. A pak byste mohla jednat bez souhlasu švagrové, pakliže byste práva a povinnosti k hrobovému místu zdědila.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.