Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Na vesnici sousedím s fotbalovým hřištěm. Již dlouho mám (a i ostatní sousedé) s nimi spory ohledně hlasité hudební reprodukce (nejsou to žádné obecní akce, jen mejdany fotbalistů) a celkově řevu (mimo sportovního, hlavně večerního). Ale hlavně ta hudba. 100 m od hřiště neslyšíme s otevřeným oknem ani televizi, ani nelze být přes den na zahradě (o spaní dětí nemluvě).

I když to někdy náhodou ztlumí, tak ty hluboké frekvence basů stejně vibrují. V poslední době to tak stupňuje, že je třeba něco radikálně udělat. Starostka nemá páky, již jim domlouvala. V noci i ve dne volám policii – ta mi tvrdí, že přes den na ně nemá páku, jelikož se nejedná o rušení klidu, ale sousedské vztahy nebo tak něco a je potřeba to řešit soudně. Jak tuto situaci jednou provždy vyřešit? Vzhledem k povaze protistrany (a dlouhodobých pokusech o dohodu) jsem přesvědčen, že lze vyřešit pouze pokutou, nebo nějak restriktivně. Tyto mejdany probíhají nepravidelně, prostě kdy se jim zachce. Někdy jen přes noc, někdy přes den, někdy celý víkend nonstop. Prosím poraďte, co máme dělat a hlavně, jakou máme naději na úspěch. Pochopitelně nechceme nějakým souzením trávit roky života. V případě, že takové případy jsou nejistým během na dlouhou trať, budeme hledat jiná řešení. Předem děkuji za Vaší odpověď. S pozdravem Vilém.

 

ODPOVĚĎ:
Policie může řešit jen hluk v nočních hodinách, zde by se jednalo o přestupek rušení nočního klidu, za který lze uložit pokutu. V noci tedy můžete zavolat policii, ta je povinna přijet a záležitost řešit.
Přes ovšem policie nic nezmůže, zde je možností zaslat jim písemnou výzvu, aby se zdrželi závadné činnosti (hluku) s tím, že pokud na tuto výzvu nebude reagováno, můžete se obrátit na soud a před soudem se domáhat dořešení záležitosti.
Před soudem se můžete nechat zastoupit advokátem (kontakt zde: www.advokatikomora.cz), délka případného soudního řízení a vzniklé náklady nelze jednoznačně stanovit, vždy s vychází z konkrétního případu, přístupu stran k řízení, dokazování (např. vyhotovování znaleckých posudků apod.).  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.