Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Obec koupila dům, který sousedil s naším domem (řadová zástavba). S tím, že ho zbourají, aby zde mohlo být parkoviště. Podepsala jsem tedy souhlas. Od stavebního úřadu mi přišlo vyrozumění. Obec dům zbourala vlastními silami. Jakmile dům zbourali, začal se mi v pokojích sousedících se zbouraným domem občas šířit nepřijemný zápach v závislosti na počasí.

Souvisí to nejspíše s tím, že vedlejší dům byl z kotovice, která zůstala přilepená na naší zdi, po dešti navlhla a při vysychání smrdí. Části této stavby tedy nechali na naší zdi, aby to nespadlo. Naše zdi mají pouze 15cm. Obec mi oznámila, že si celé zdi musím na vlastní náklady opravit sama. Pokud tak neučiním, v zimě nejspíše zmrznu a mohlo by taky dojít ke zřícení, nevím totiž jestli mi nijak nenarušili statiku domu. Ještě mi bylo řečeno, že si mohu postavit novou zeď na pozemku obce - to je jejich dobrá vůle, jinak bych si to musela opravit zevnitř domu. Chtěla bych se zeptat, jestli jsem povinna si něco opravovat na vlastní náklady. Případně na co se mám odvolat. Moc děkuji za odpověď. Gabriela.

 

ODPOVĚĎ:
Doporučuji Vám kontaktovat místně příslušný stavební úřad. Tento úřad je totiž orgánem, který disponuje veřejnoprávní pravomocí a dostatečnou odborností k tomu, aby Váš případ vyřešil.
Stavební úřad můžete navštívit a nastalý stav Vašeho domu zde konzultovat. Stavební úřad by měl v této souvislosti vyřešit otázku, 1/ zda došlo k odstranění sousedního domu v souladu s vydaným povolením (tzn. zda toto povolení počítalo s ponecháním části zdiva při stěně Vašeho domu) a 2/ zda je současný stavebně-technický stav Vašeho domu vyhovující (tzn. zda je tloušťka zdi dostatečná či nikoli).
Dospěje-li stavební úřad k závěru, že sousední dům nebyl odstraněn v souladu s vydaným povolením, bude možné, aby obci uložil povinnost provést takové práce, aby bylo dosaženo souladu s vydaným povolením.
Dospěje-li stavební úřad k názoru, že současný stav Vašeho domu není vyhovující, přijme odpovídající opatření.
Za tímto účelem je stavební úřad oprávněn provádět kontrolní prohlídky stavby (§ 133 stavebního zákona). Na provedení této prohlídky Vám doporučuji trvat.
Bude-li stavební úřad toho názoru, že závadný stav Vašeho domu může být odstraněn provedením nezbytných úprav, bude oprávněn nařídit Vám provedení takových nezbytných úprav, jimiž se odstraní bezpečnostní závady Vašeho domu (jak to vyplývá z § 137/1 písm. b) stavebního zákona).
Dle § 135/2 stavebního zákona je stavební úřad oprávněn nařídit vlastníku stavby provedení nutných zabezpečovacích prací, jestliže stavba svým technickým stavem ohrožuje zdraví a životy osob. K tomuto kroku by tedy byl stavební úřad oprávněn tehdy, pokud by stav Vašeho domu vyhodnotil jako závažnější.
Náklady provedení nezbytných úprav či nutných zabezpečovacích prací ponese buď obec (pokud vyjde najevo, že za závadný stav Vašeho domu odpovídá právě ona), nebo Vy. Pakliže by se Vám nepodařilo se s obcí dohodnout na náhradě nákladů, které na případné stavební práce vynaložíte (přičemž za závadný stav Vašeho domu bude odpovídat obec), nezbude Vám, než se v této věci obrátit s žalobou na soud.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.